11. Фестивал науке уз више од 30 000 задовољних посетилаца

Више од 30 000 хиљада посетилаца упознало се  један на један са бројним научним изазовима и светом науке на овогодишњем, једанаестом по реду Фестивалу науке који се од 14. до 17. децембра одржао на Београдском сајму. 

 Ове године у четири хале Београдског сајма посетиоце је дочекало више од 700 научника и научних комуникатора из 75 научних и образовних институција, који су доживели бројне научне  изазове кроз чак педесет три интерактивне поставке,  четири изложбе и  научне шоу програме на великој Научно-фанастичној бини.

Млађи радозналци били су у прилици да чују више него корисне савете о томе како се примењује прва помоћ, чак и у ситуацијама великих непогода, док су они старији уз помоћ симулатора чеоног судара могли да се увере због чега је при свакој вожњи везавање појаса не само пожељно, већ и обавезно! Сви заједно одмерили су снаге са виртуелним животињама, један на један, покушавајући да их сустигну на атлетској стази, држе корак са њима или да им побегну. Заљубљеници у бициклизам проверили су колико им је енергије на омиљеном двоточкашу потребно да би упалили сијалицу или покренули блендер, а не неколико фестивалских поставки сва четири дана неуморно су радили прави мали времеплови који су заинтересоване водили на пут у ледено доба, дружење са диносаурусима или археолошка блага Србије. 

Уз бројне новитете овогодишњег Фестивала науке, зона „Наука у покрету“ испоставила се као најдинамичнији научни полигон на којем су вештине покрета и кретања у природи развијали посетиоци свих узраста, па су тако малишани на научној клацкалици могли једном руком да подигну своје родитеље, а најхрабрији су на Кориолисовој вртешки могли да провере да ли имају оно што им треба у случају да зажеле да постану космонаути! Уз то, Породични дан којим је последњи фестивалски дан ове године осмишљен посебно за породична дружења свих узраста, показао се као пун погодак! Тако су у недељу на Фестивалу науку најбројније биле управо породичне посете, а родитељи и малишани покренули су заједно нову традицију недељних дружења и окупљања уз науку.  Експертинејџери, који су из целе Србије дошли на Фестивал науке са својим изумима, експериментима и научним пројектима одушевили су своје вршњаке, али и све остале, знањем и вештинама стеченим из физике, хемије, роботике…

Генерални спонзор Фестивала, компанија НИС, представила се са едукативном и интерактивном поставком „Енергија која покреће“ и открила малим будућим научницима зашто је нафта у савременом свету још увек незаменљив енергент као и на који начин различита погонска горива покрећу моторе у  превозним средствима. Експлозивни и спектакуларни експерименти који су привукли пажњу многобројних посетилаца НИС-ове поставке показали су да наука има објашњење који закони физике утичу на кретање и како различите врсте погонских горива постају извор енергије која покреће.  Наш прослављени аутомобилиста, европски шампион и  члан НИС Петрол рејсинг тима Душан Борковић, свој „један на један“ сусрет са светом науке имао је управо на штанду генералног спонзора манифестације одакле је кренуо у  незаборавну научну вожњу на одушевљење свих присутних који су на лицу места могли да сазнају како реагује мотор аутомобила када притиснемо гас, а како када кочимо, као и како функционишу дизел, бензин и аутогас у различитим условима за време вожње.

Научни комуникатор из Холивуда Стив Вулф приказао је публици спектакуларни шоу „Наука иза филмова“  на Научно-фантастичној бини, који је кроз четири фестивалска дана погледало скоро 5.000 посетилаца! Сви они, вођени Стивовим знањем, узбудљивим експериментима и забавним коментарима, открили су како то настају и како се безбедно изводе каскадерске сцене и вратоломије у холивудским филмовима. Француска трупа „La Belle Apocalypse“ одушевила је посетиоце својим перформансом и циркуским акробацијама  које су, осим овацијама, биле праћене и објашњењима физичара о томе како се у изведеним тачкама провлаче или пак заобилазе научни закони. Екипа АХХАА научног центра из Естоније, добро познате звезде Фестивала науке, ове године освојила је публику изводећи све оне експерименте које посетиоци никако не би требало да изводе сами код куће, упркос томе што то можда жарко желе. У својим оделима и са великом заштитом они су свима показали због чега ти експерименти, иако делују веома забавно, никако нису безбедни за кућне услове.  

Генерални спонзор Фестивала науке пету годину заредом је НИС, компанија која се свакодневно у свим сегментима пословања ослања на савремене технологије и иновације. На овај начин НИС и Фестивал науке заједно доприносе афирмацији науке и образовања код младих у Србији, што је један од стратешких циљева компаније.

Девети пут заредом, Пријатељ манифестације је мтс. Суорганизатор манифестације је Београдски сајам. Земља партнер Фестивала науке је Америчка Амбасада.

Подршка фестивалу су Центар за промоцију науке, Аустријски културни форум, Амбасада Израела и Француски институт. Спонзори једанаестог Фестивала науке су: Електропривреда Србије, Ерсте банка, National Geographic, Samsung i Grafix. 

Ваш Фестивал науке

Фотографије високе резолуције

Видео материјал

http://festivalnauke.org/Facebook.com/Festivalnauke

За све додатне информације молимо Вас да контактирате Сању Љумовић (064.25.36.292) и Зорану Минчић (063.868.39.26) ПР тим Фестивала науке, на број телефона 011.240.53.88 или путем мејла [email protected]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *