Зона сумрака – Ко је убио Вуковар

Да ли је Слободан Милошевић 1990. запретио да ће га Вуковар запамтити и тиме најавио уништење овога града, или је то учинио неко други? Да ли је операција ЈНА у овом граду била акт агресије, или легитимна операција спасавања?

Ових дана можемо да на једној угледној страној телевизији гледамо серију „Дуг пут кући“ у којој је радња фокусирана око групе америчких војника блокираних у шиитском делу Багдада и напора њихових сабораца да их ослободе. (Опширније о серији можете прочитати у тексту колеге Панова.) Иако се из наше перспективе никакве паралеле не могу правити између америчких војника блокираних у Садр Ситију и југословенских (не српских) блокираних у Вуковару, ми то ипак чинимо у нади да ће српски НВО аутошовинисти због свог екстремног сензибилитета у односу на патње америчких и НАТО војника у туђој земљи моћи да смогну снаге и разумеју муке „наших“ на својој земљи. Дакле, светионику демократије, Сједињеним Државама, најнормалније је и потпуно оправдано да разруше пола града (уз неизбежну колатералну штету) како би ослободиле десетак својих војника у окружењу нерегуларних наоружаних формација.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

3 коментара

 1. Avatar

  Добар чланак.

 2. Avatar

  Питање је ко је убио српски Вуковар и како је расрбљен, а зашто је одлучено да српски Вуковар постане симбол хрватске “патње” свима је јасно.

 3. Avatar
  Илија Петровић

  Којешта.
  Слободан Милошевић 1990. године није ни знао да Вуковар постоји.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *