Почетна / Колумне / Зона сумрака – Ко је убио Вуковар

Зона сумрака – Ко је убио Вуковар

Да ли је Слободан Милошевић 1990. запретио да ће га Вуковар запамтити и тиме најавио уништење овога града, или је то учинио неко други? Да ли је операција ЈНА у овом граду била акт агресије, или легитимна операција спасавања?

Ових дана можемо да на једној угледној страној телевизији гледамо серију „Дуг пут кући“ у којој је радња фокусирана око групе америчких војника блокираних у шиитском делу Багдада и напора њихових сабораца да их ослободе. (Опширније о серији можете прочитати у тексту колеге Панова.) Иако се из наше перспективе никакве паралеле не могу правити између америчких војника блокираних у Садр Ситију и југословенских (не српских) блокираних у Вуковару, ми то ипак чинимо у нади да ће српски НВО аутошовинисти због свог екстремног сензибилитета у односу на патње америчких и НАТО војника у туђој земљи моћи да смогну снаге и разумеју муке „наших“ на својој земљи. Дакле, светионику демократије, Сједињеним Државама, најнормалније је и потпуно оправдано да разруше пола града (уз неизбежну колатералну штету) како би ослободиле десетак својих војника у окружењу нерегуларних наоружаних формација.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

3 коментара

 1. Добар чланак.
  0  0
 2. Питање је ко је убио српски Вуковар и како је расрбљен, а зашто је одлучено да српски Вуковар постане симбол хрватске „патње“ свима је јасно.
  1  0
 3. Илија Петровић

  Којешта.
  Слободан Милошевић 1990. године није ни знао да Вуковар постоји.
  0  0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *