Шверц у бесцаринској зони

Да ли извозом у Русију пољопривредних производа из земаља ЕУ – под ознаком српска роба – пристајемо на статус земље кријумчара

Рок који је Русија дала Србији да до 2. октобра достави тачне површине под засадима воћа и поврћа које се највише извози тек што је истекао, а из Министарства пољопривреде РФ 25. октобра стигло је решење у којем стоји да српским пољопривредним производима није омогућено да уђу кроз било који гранични прелаз већ само неколико таксативно побројаних граничних пунктова. Ова мера која има својеврсни казнени карактер уведена је, како стоји у наведеном решењу, зато што се у дужем временском периоду из Србије у Русију извозе пољопривредни производи из земаља ЕУ а под видом робе српског порекла.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

ДВА ЛИЦА ЈЕДНОГ ЛЕВИЈАТАНА

Мада Брисел тражи од Србије да када су у питању спољна трговина и царински режим не седи на две столице, и да у што краћем року усклади своју царинску политику и спољну трговину са Бриселом, исте захтеве не примењује када је у питању њена офанзива према чланицама других трговинских и царинских савеза. Тако ће ових дана, каже Чворовић, Брисел закључити свеобухватни уговор о источном партнерству са Јерменијом при чему му неће сметати да у блиске енергетске и трговинске односе уђе са Јереваном, који је члан Евроазијске царинске и трговинске уније.
„О намерама ЕУ према Јерменији најјасније показује део споразума који се односи на пружање помоћи у сфери енергетике и екологије под условом да се затвори највећа јерменска нуклеарка која обезбеђује више од половине потреба за електричном енергијом у овој закавкаској републици. Ова игра има позадину да се уместо сопствене нуклеарне енергије Јереван веже за азербејџански гас или америчке шкриљце. Ово показује да сви пројекти ЕУ имају геополитичку позадину и да су интереси Брисела дубоко повезани и увезани с интересима Вашингтона. Или, тачније, „дубока држава“ у Америци и „дубока држава“ у Бриселу представљају два лица истог Левијатана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *