Стисак медведа

Запад непрекидно пружа војну и финансијску помоћ Кијеву и само заузетост у Сирији спречава Русију да се у потпуности преусмери на Украјину, што не мора нужно да значи војну опцију, али је и не искључује

Руковање Доналда Трампа са Владимиром Путином, прошлог петка на самиту Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕЦ), подсећало је на стисак медведа. Тако је бар изгледало чеченском председнику Рамзану Кадирову, који је оценио да је ово руковање било „далеко од млитавог“. „Наш председник је показао медвеђи стисак“, рекао је чеченски лидер. Био је то кратки сусрет двојице шефова држава у вијетнамском летовалишту Дананг, у тренутку најгорег погоршања односа од завршетка Хладног рата. Трампов тим је саопштио да „распоред“ америчког председника не пружа могућност за прави самит двојице лидера – унутар самита шефова пацифичких држава. Руска страна је изразила жаљење због такве одлуке, али је Путин показао разумевање. Њему је јасно да је вишечасовни срдачан састанак последње што би амерички председник желео усред општенационалне истраге о сумњивим контаката са Русима, где се америчким „истражитељима“ привиђају посвуда руски агенти, као у доба макартизма након Другог светског рата. Међутим, ако се касније показало да је већина оптужби америчког сенатора Џозефа Макартија била лажна, Хладни рат који је уследио после његових хајки – био је прави. Мач русофобије сада се наднео сасвим близу не само Русије већ и Трампове главе.

Ипак, Трамп и Путин понели су из Дананга сасвим солидну заједничку изјаву коју су двојица шефова дипломатија – Сергеј Лавров и Рекс Тилерсон – саставили и усагласили у суботу, непосредно пред кратку заједничку шетњу руског и америчког лидера. Док су ишли ка месту за групну фотографију учесника самита, Путин и Трамп ходали су један поред другог и разговарали. У њиховој близини био је и кинески лидер Си Ђинпинг, па је тако комплетиран тројац врховне светске моћи. Све три државе као примарну сферу својих интереса виде управо Пацифик, што убедљиво сведочи да Исток, а не више Запад, постаје главна позорница глобалне политике, економских токова и интереса.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *