РТ: Саудијска коалиција – „арапски НАТО“ проглаcио потпуни рат тероризму

Престолонаследник Саудијске Арабије Салман је обећао да ће “збрисати” терористе са “лица земље” користећи ресурсе доступне Исламском војном савезу, такозваном “арапском НАТО-у” који је саопштио да је циљ “неодређени непријатељ”, уместо било које посебне “секте” или “земље”.

Формиран 2015. године од стране тадашњег заменика принца и министра одбране Саудијске Арабије Мохамеда бин Салмана, Исламски војни савез је до сада функционисао само на папиру. Сада престолонаследник жели да своју идеју доведе до следећег нивоа проглашавајући “потпуни рат против тероризма” током недељног самита ове војне алијансе, такође назване Исламска војна против-терористичка коалиција или “арапски НАТО”.

“Данас почињемо са потером тероризма и видимо његов пораст у многим аспектима широм света, нарочито у муслиманским земљама. Наставићемо да се боримо док не видимо његов пораз”, рекао је принц Мохамед бин Салман министрима одбране из скоро 40 муслиманских земаља, које су се окупили у Саудијској Арабији на самиту војне коалиције.

“У протеклим годинама, тероризам функционише у свим нашим земљама. То се завршава данас, са овим савезом”, рекао је он у уводном говору. 

“Исламски савез”, који званично чини 41 државу чланицу, не укључује ни једну земљу са владама у којима доминирају Шити, попут Ирана, Ирака или Сирије. Због економске и дипломатске блокаде Катара, којег су у јуну оптужили Саудијска Арабија, Египат, Уједињени Арапски Емирати и Бахреин да наводно спонзорише тероризам, делегација Дохе није била присутна на самиту у Ријаду.

Пан-исламски фронт којем доминирају Сунити саопштио је пре две године да намерава и да се бори против употребе ислама од стране терориста, потврдивши овај принцип у недељу. За главног командanта именован је пензионисан пакистански генерал са четири звездице генерал Рахил Шариф који ће водити борбу против радикалних екстремиста који и даље “оцрњују” ислам.

“Највећа претња од тероризма и екстремизма није само убијање недужних људи и ширење мржње, већ омаловажавање репутације наше религије и искривљивање нашег веровања”, рекао је престолонаследник.

“Нећемо дозволити да се то деси.”, нагласио је он.

У мају, током арапско-исламско-америчког самита, земље под вођством Саудијске Арабије су се сложиле да обезбеде до 34.000 војника за потенцијалне антитерористичке операције у Ираку и Сирији. Међутим, кључне битке против терориста у тим земљама сада су завршене, јер ирачка и сиријска војска тренутно окончавају офанзиве и чисте терене од остатка некада организованих терористичких фронтова на њиховој територији. Међутим, Исламска војна алијанса има другачији став, тврдећи да “тероризам представља сталан и све већи изазов” регионалној и међународној сигурности.

Иако је генерал Рахил Шариф устврдио да савез није уједињен против било које конкретне “земље или било које секте”, већ против “неодређеног непријатеља са екстремистичком идеологијом” – кључни члан коалиције, Саудијска Арабија недавно је отворено означила Иран као “државу-спонзора тероризма број један”.

Престолонаследник је и прошле седмице отишао далеко, те врховног лидера Ирана назвао “новим Хитлером на Блиском истоку”, након ралетног напада на саудијски аеродром из Јемена, а за који је Ријад окривио побуњенике и њиховог “спонзора” Техеран. 

Виђен као рат између Саудијске Арабије и Ирана, конфликт у Јемену почео је 2014. године, када су побуњеници заузели главни град и присилили владу да побегне и потражи помоћ од Ријада. Међутим, интервенција коалиције под вођством Саудијске Арабије до сада није успела да врати свргнутог лидера Јемена на власт, већ је резултирала хиљадама цивилних жртава и хуманитарном катастрофом невиђених размера, а коју су хуманитарне организације осудиле широм света.

Како се наводи, арапске нације су такође спремне да се боре против тероризма у домену комуникација и екстремистичке пропаганде, а у финансијској сфери гоњењем извора финансирања тероризма.

“Визија Исламског војног савеза је да има колективни одговор на тероризам, те способност да води и координише напоре земаља чланица са високом ефикасношћу и делотворношћу”, рекао је бивши начелник пакистанске војске, наглашавајући да је преко 200.000 људи убијено у око 70.000 терористичких напада у региону последњих година.

На крају самита, земље су се сложиле да координишу и интегришу војне напоре, као и да размењују обавештења и обављају курсеве обуке и заједничке вежбе. Војно учешће коалиције, међутим, “биће дефинисано у складу са способностима и ресурсима сваке земље, као и у складу са жељом сваке земље да учествује у датој војној операцији”, наводи се у декларацији, најављујући стварање заједничког оперативног центра у Ријаду.

Извор: Восток / РТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *