По ком времену?

Да ли међу посланицима Европског парламента, подносилаца захтева да се сат више не помера, има потомака аустроугарских војника који су казнили времешног Београђанина због питања: По ком времену, вашем или нашем?

Упамтите, Срби! Нисте криви! НАТО је злочинац. Ми Срби смо жртве. Ко вам другачије каже – лаже! Имајте стално ово на уму. Да се не заборави.

НЕМА ПО ВАШЕМ И НАШЕМ Запис из књиге-дневника за Први мај 1916. године др Славке Михајловић Клисић Облаци над градом, Београд, 2015.

„Изашла је наредба да сви грађани помере часовнике за један сат унапред. У једанаест часова груно је топ, да би објавио подне по новом времену. Поподне сам указала лекарску помоћ једном старом човеку, који ми је испричао зашто му је позлило: Ишао сам улицом кад ми приђе неки аустриски официр, запитавши ме колико има сати. Извукао сам сат и рекао му: Желите ли по нашем или по вашем времену? Он ме љутито погледа, па одговори: Нема по вашем ил нашем! Има само по нашем! Затим се окренуо и отишао, али одједном се створише преда мном два аустриска војника и рекоше да пођем у полицију. Покушавао сам да се браним, али ми ништа није помогло. Пошто су ме саслушали, саопштише: Нема више наше и ваше време. Зато се сад иде у затвор. Пошто сте стар човек (доба треће, доба среће, прим. аутора), платићете казну у новцу овога пута, а други пут ћете ићи у затвор.“

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *