Печат недеље

Солидарни с Кубом

На Трећем међународном митингу солидарности с Кубом земље западне и источне Европе подржале су кубански народ у његовој борби за остварење социјализма

Пише Ана Дамиан Лакићевић

Трећи међународни митинг солидарности са Кубом земаља централне и источне Европе, у организацији Друштва за пријатељство „Бугарска–Куба“ и Кубанског института за пријатељство са другим народима – ИЦАП, одржан је у Софији од 17. до 19. новембра 2017.Била је то прилика да ове земље још једном истакну пријатељство са кубанским народом у његовој борби за остварење кубанског социјализма, у његовим тежњама за напредак друштва, за сарадњу са свим народима света, посебно у настојањима за очување мира у свету и стварање стабилнијих и праведнијих међународних односа.

ПРЕДСТАВНИЦИ 22 ЗЕМЉЕ Конференција је радила у пленуму, имала је три радне групе, а разматрале су се следеће теме: међународна подршка Куби у њеним настојањима да оконча економску блокаду наметнуту пре више деценија од стране Сједињених Америчких Држава, као и за повратак окупиране територије Гвантанамо; разматрање активности везаних за рад на друштвеним мрежама и другим видовима комуникација, као и начина како да се млади људи више привуку и заинтересују за покрете солидарности са Кубом.Учесници конференције су одали почаст и признање идејама и делу револуционара и државника Фидела Кастра Руиза који је преминуо прошле године. Такође, одали су почаст његовом саборцу, револуционару Ернесту Че Гевари поводом педесетогодишњице његове смрти.На конференцији су учесници, представници организација и друштава пријатељства из 22 европске земље усвојили завршни документ, Декларацију конференције. 

УВЕК УЗ КУБАНСКИ НАРОД Наша седмочлана делегације из Србије истакла је да је Друштво српско-кубанског пријатељства – Београд увек било уз кубански народ, посебно од формирања савремене Кубе до прошле, 2016. године када је Куба извојевала велики успех у Генералној скупштини УН, и почела да јача сарадњу са Европском унијом, добија подршку земаља Азије, Африке и Латинске Америке и сл. „Подржавали смо и подржавамо њену борбу за потпуну нормализацију односа са Америком, укидање економских санкција, затварање базе Гвантанамо и повратак ове територије под њену јурисдикцију, борбу Кубе против мешања у њене унутрашње послове што је противно Повељи УН и међународном праву. У данашњој, врло сложеној међународној ситуацији, веома је важно да се позитивни тренд подршке Куби настави и после доласка нове администрације на чело САД. Несумњиво, посебан је проблем база Гвантанамо и ми настојимо да следимо политичка и хуманитарна начела како бисмо допринели решавању тог питања“, закључује српска делегација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *