Отац Виталиј Тарасјев – Вера је претрајала револуцију

Да ли се судбина Русије решавала међу бољшевицима или на небесима?

Октобарска револуција се нимало случајно није догодила. Она није инцидент историје. Она је требало да се деси. Њој је претходио негативни духовни процес, на који је још Свети Серафим Саровски у својим проповедима озбиљно упозоравао, каже у разговору за „Печат“ протојереј-ставрофор Виталиј Тарасјев, старешина Подворја Руске православне цркве у Београду.

Да ли је стогодишњица Октобарске револуције идејно мобилисала присталице два супротстављена начела, једног дубокохришћанског (оличеног у говору Александра Трећег на самртничкој постељи) и другог антихришћанског, манифестно објављеног у Протоколу сионских мудраца?

Преврат у Русији који се назива Октобарском револуцијом, а који одговорни људи и државе и Цркве, председник Путин и Његова светост патријарх Кирил, називају трагичним у историји Русије, збили су се пре 100 година, али нису били инцидент историје. Још је Серафим Саровски на самом почетку 19. века у многим својим контактима са народом указивао на духовно и морално посртање руске елите тог времена. Као велики старац и подвижник примећивао је те духовне, танане промене. Нажалост, руска елита није имала довољно духовне снаге да преброди кризу, и десила се Октобарска револуција, октобарска трагедија са милионима убијених, и то не само за време трајања револуције већ и након ње. Управо у то време, непосредно после завршетка револуције, страдали су научници, свештеници, верујући људи, радници, занатлије – проглашени су, на основу измишљених и лажни оптужби, непријатељима државе и револуције. То су речи председника Путина које је изрекао 30. новембра ове године када је заједно са руским патријархом Кирилом присуствовао отварању споменика жртвама репресије.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *