ОРБАНОВИМ ПУТЕМ И БАБИШ!

Странка незадовољних грађана, АНО, победник је парламентарних избора у Чешкој

Победа Андреја Бабиша на парламентарним изборима 21. октобра у Чешкој одлучујућа је превага на страни блока који се противи већим овлашћењима Европске уније и представља нови „клин“ у све дубљем расцепу између западноевропског унијског језгра који предводе Ангела Меркел и Емануел Макрон (са жељом да дубље интегришу еврозону и реализују мигрантске квоте) и лидера из Источне Европе (Мађарске, Словачке и Пољске) којима је циљ задржавање пуне политичке слободе и националног суверенитета својих држава.

[restrict]

ЈЕДНОСТАВНА ОБЕЋАЊА Чеси, презасићени клијентелизмом и корупцијом традиционалних странака, окренули су се човеку који је, како су рекли, знао да помогне себи, па ће тако – и њима! Две Бабишеве предизборне најаве на плану унутрашње политике (да ће систем очистити од конвенционалних страначких „ухлеба“ и да ће земљу водити као што води свој бизнис), односно три на спољнополитичком пољу (залагаће се за враћање илегалних миграната у земље порекла, стопираће даље ширење и дубље интеграције ЕУ и задржати националну валуту, круну) – попут магнета привукла су људе који су тражили једноставна решења. Његовој партији АНО (Странка незадовољних грађана) поверење је поклонила трећина бирача, што је било довољно за победу, али не и за самостално формирање стабилне владе…

„Бабиш је веома харизматичан. Позитивне одлике су му да је изузетно радан. Има таленат за организацију захваљујући којој је створио јак политички покрет. А треће? Уме брзо да реагује. Три негативне стране – мало се разуме у спољну политику! Такође, иако перфектно говори три светска језика, методологија рада у ЕУ и НАТО готово му је непозната. Исто тако и динамика продора Чешке на источна тржишта, пре свега Русије и Кине. Мораће брзо да учи“, нагласио је председник Чешке Милош Земан, додавши да ће одржати своје обећање и за премијера именовати победника избора.

ПРОБЛЕМИ СА ЗАКОНОМ Земан је раније изјавио да му кривична истрага и оптужба против Бабиша не смета, јер је под истрагом био и председник Француске Жак Ширак, проблеме са законом је имао и премијер Италије Силвио Берлускони, а сада се води и истрага против израелског премијера Бењамина Нетанијахуа и да ће Бабишу поверити мандат да састави владу.

Чешки председник је, међутим, признао да може да се деси да Бабиш, због скандала који су испливали на видело у последњих годину дана, пре свега због тога што је под кривичном истрагом и оптужбом да је путем махинација узео из ЕУ дотацију од два милиона евра за свој прехрамбено-хемијски концерн „Агроферт“ (запошљава 30 хиљада људи), одлучи да премијер буде неко други из његове странке АНО (као што је то био случај са Социјалдемократском партијом Ливија Драгнеа, победника последњих парламентарних избора у Румунији).

Бабиш је, додуше, пред изборе изјавио да није Јарослав Качински и да нема намеру да конце вуче „из сенке“, као челник владајуће пољске странке Право и правда (ПиС), већ то хоће да чини директно као лидер мађарског Фидеса Виктор Орбан. Међутим, први проблем је у томе што је у парламент Чешке на овим изборима ушло чак девет странака, и АНО нема довољно гласова да самостално влада као конзервативци Орбана и Качинског. Други је – што је већина потенцијалних коалиционих партнера Бабиша искључила из савезништва јер не жели у владу на чијем челу је премијер који може лако да заврши у затвору.

Кривичну истрагу за злоупотребу европских дотација (аферу коју истражује и Служба за борбу против корупције у ЕУ – ОЛАФ), чешки председник је означио за полицијску провокацију! „Да сам посланик АНО, гласао бих сада у парламенту против тога да се Бабишу укине имунитет. Цела та афера је жандармеријска ујдурма“,  рекао је Земан.

Посланички дом укинуо је Бабишу и његовом блиском сараднику из „Агроферта“, шефу посланичког клуба АНО Јарославу Фалтинеку имунитет и предао их на кривично гоњење полицији која је оптужила Бабиша и Фалтинека (уз још осморицу људи умешаних у аферу), али пошто је овим изборима Бабиш поново добио посланички мандат и имунитет – парламент у новом сазиву опет мора да гласа да ли ће (или не) Андреју Бабишу укинути имунитет…   

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *