Почетна / Друштво / ГРУПА ЗА МЕДИЈСКИ МРАК

ГРУПА ЗА МЕДИЈСКИ МРАК

ИНФОРМИСАЊЕ И ПОЛИТИКА У СРБИЈИ

Да ли неформалној Групи за слободу медија и против медијског мрака сметају неслобода и мрак као такви, или им пак сметају само неке неслободе и одређена врста мрака? Да ли им сметају сви таблоиди, или само неки?

Већини је добро познат онај покајнички поетски ламент „Прво су дошли“, приписан немачком пастору Мартину Нимелеру, а који говори о ћутању и нереаговању немачких интелектуалаца након доласка нациста на власт и почетка чистке свих непожељних елемената у друштву. Нимелерово игнорисање прогона свих група резултирало је тиме да када је и он дошао на ред за концентрациони логор, више није било никога ко би могао да га заштити, или макар покуша то да уради.

Нимелерово искуство умногоме нас подсећа на понашање „неформалне Групе за слободу медија и против медијског мрака“ која се дигла на ноге сада, када сматрају да се мач „цензуре“ и „притисака на (независне) медије“ окренуо против њих. Нећемо се бавити тиме што њихова идеологија политичке коректности по нашем мишљењу представља најгори могући облик цензуре, најперфиднији вид приморавања особе да сама цензурише своје мишљење и не изражава га из усађеног страха да би нека од „заштићених врста“ у друштву могла бити увређена. Политичку коректност сматрамо најперфиднијом јер обична цензура претпоставља да вам нека друга особа ускраћује право на мишљење, док овде то чините сами што вас доводи на линију аутодеструкције. Та политичка коректност у односу на цензуру у либералној логици заузима исто место као и идеја „позитивне дискриминације“ у односу на дискриминацију. Све је исто, само је име прихватљивије.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *