„Дунав осигурање“ подржава пацијенте са дијагнозом рака

Компанија „Дунав осигурање“ представила је у оквиру Канцеролошке недеље одржане у Београду нови вид добровољног здравственог осигурања „Cancer protection“, за подршку пацијентима којима се први пут постави дијагноза рака.
Клинички фармаколог Јанко Самарџић рекао је да такав вид осигурања обезбеђује финансијску, али и стручну подршку у случају обољења. Како је појаснио, полиса покрива индиректне трошкове који се јављају уколико дође до тешких малигних обољења.
„То су трошкови који могу настати индиректно због изостајања с посла, због одређених породичних обавеза, боловања… а подаци показују да у чак 50 одсто случајева грађани имају додатне трошкове у односу на оно што је покривено обавезним пакетом здравственог осигурања“, рекао је Самарџић.
Стручна подршка односи се на могућност прибављања другог лекарског мишљења. „Сви осигураници имају право да добију консултативно мишљење установа попут Harvard Medical School Teaching Hospitals или London’s King’s College Hospital, референтних установа које могу да потврде, да оповргну дијагнозу или чак да поставе нову дијагнозу“, рекао је Самарџић у изјави медијима. Изнео је и податак да је анализа случајева другог лекарског мишљења у Мејо клиници показала да је код 88 одсто пацијената постављена другачија или нова дијагноза.
Самарџић је додао да је прошлогодишња студија Министарства здравља и Америчке привредне коморе у Србији, поред осталог, показала да добровољно здравствено осигурање има велики потенцијал раста.
„Cancer protection“ прва је услуга те врсте у Србији, а индивидуална полиса осигурања временски се односи на период од једне до пет година, уз могућност обнове.
Осигурана сума може бити 500.000 динара, један, три или пет милиона динара, а полиса подразумева исплату уговорене суме или једног њеног дела уколико се осигуранику у току трајања осигурања постави прва дијагноза рака.
Према Самарџићевим речима, развој добровољног здравственог осигурања окренут је ка превентивном деловању и захтева реализацију и уобличавање сличних пакета који ће покрити оне најучесталије болести које се код нас јављају, а то су кардиолошке и онколошке болести.
Србија је земља средње учесталости појаве рака, али високог морталитета, јер се више од 50 одсто канцера дијагностикује у поодмаклом стадијуму.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *