Почетна / Интервју / Др Анабели Еставез Гарсија – Новац не може од лошег човека створити доброг лекара

Др Анабели Еставез Гарсија – Новац не може од лошег човека створити доброг лекара

Чак и кад се више ништа не може учинити, онколог пацијента прати до краја. Кубански лекари се емотивно везују за пацијенте

Куба деценијама фасцинира својом виталношћу у истој мери у којој и рад кубанских лекара, својеврсних амбасадора своје земље, како на пољу хуманитарног рада у земљама „трећег света“, тако и као расадника научних достигнућа на пољу медицинске науке. Ова санкцијама изнурена земља свом народу пружа најквалитетнију здравствену заштиту, бесплатно лечење и врхунско образовање. Захваљујући бројним научноистраживачким институтима Куба је доминантна у производњи лекова, а успешна борба против канцера привукла је у ову земљу пацијенте из читавог света.

Ових дана Србију је посетила др Анабели Еставез Гарсија, онколог, директор болнице у Хавани и универзитетски професор, сарадник бројних научноистраживачких института. Ова изузетно пријатна, топла и духовита жена с великом љубављу и ентузијазмом говори о својој професији, наглашавајући колико је важна љубав – према позиву, људима и својој земљи. У духу хуманистичког интернационализма који се налази у темељима кубанске револуције, Чеова кћер Алеида рекла је једном приликом за „Печат“: „Ми не желимо да мењамо друштвене системе по свету, ми само желимо да створимо бољег човека. А тај човек ће знати у каквом друштву жели да живи.“ Ова изузетна жена припада генерацији часних и одговорних лекара које је Куба изнедрила.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *