Свечано отворен други Јесењи позоришни фестивал Емира Кустурице, уз подршку НИС-а

Синоћ је свечано отворен Јесењи позоришни фестивал Емира Кустурице, који се другу годину заредом одржава уз подршку компаније НИС. Фестивал је отворила представа Звездара театра “Хипноза једне љубави”, нашег славног драмског писца Душана Ковачевића.

„Грци из свих делова старе Грчке окупљали су се у Епидаурусу како би гледајући представе доживљавали катарзу и осећали се боље. Ми то данас радимо овде, окупили смо људе из различитих делова земље и иностранства, који ће гледајући позоришне комаде да доживе катарзу“, изјавио је Емир Кустурица на отварању фестивала.

Душан Ковачевић, који је прогласио фестивал отвореним, осврнуо се на идеју представе „Хипноза једне љубави“, која кроз магични реализам осликава савремени друштвени и социјални контекст, али даје наду, која нам је свима неопходна.

Компанија НИС је другу годину заредом генерални спонзор Јесењег позоришног фестивала. Пружање подршке пројектима из области културе, науке и образовања, са посебним акцентом на развој младих талената, један је од стратешких циљева компаније НИС, који се реализују под слоганом „Будућност на делу“.

У такмичарском делу фестивала, данас је одржана представа „Браћа“, Михаила Дурњенкова, коју су извели студенти Факултета драмских и филмских умјетности Синергија. Након представе, Душан Ковачевић је студентима филмских уметности одржао драматуршку радионицу.

Другог дана фестивала, такмичиће се студенти Факултета драмских уметности из Београда са представом Итана Коена, „Скоро па драма“, Академије уметности Нови Сад која ће извести „Шест лица тражи писца“, аутора Луиђи Пирандела док ће се Академија уметности Београд представити са “Галебом”, Антона Чехова. Поред такмичарског дела, студенти ће имати прилике да учествују у радионици редитељке Снежане Тришић.

Фестивал се одржава под слоганом „Као да живимо у међувремену“, изреком нашег прослављеног књижевника, Матије Бећковића.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *