Рефередум у Kаталониjи – повређено 337 грађана

Гласање на референдуму о независности Каталоније, који Шпанија сматра неуставним, почело је у девет сати на великом броју бирачких места, преноси Ел Паис.
Каталонска влада саопштила је данас, уочи почетка планираног референдума о независности Каталоније који Мадрид оспорава, да ће он бити одржан и позвала бираче да гласају на било ком бирачком месту које је отворено у случају да је шпанска полиција претходно затворила њихово биралиште.

Портпарол регионалне каталонске владе Хорди Туруљ саопштио је да је повређено 337 особа у данашњим полицијским операцијама у Каталонији.

Цивилна се гарда је после објављивања видео снимака у којима се полиција насилно сукобљава с грађанима путем Твитера истакла да су деловали унутар законских оквира и да су реаговали на злостављање и провокације.

Њих је подржао и министар полиције Хуан Игњацио који на твитеру објавио снимак како полиција помаже мушкарцу са дететом, истакавши да је одговор гарде и полиције “пропорцијоналан и професионалан”.

После бруталних сцена сукоба полиције и грађана Каталоније који су изашли на референдум, представник шпанске владе у Каталонији Енрик Мило је изјавио да је циљ националне полиције и цивилне гарде заплена изборног материјала, а не сукоб са људима који желе да гласају и додао да су присиљени да чине оно што не желе.

Он је осудио и понашање каталонске полиције који су одбили наредбу да спрече отварање бирачких места и спровођење илегалног референдума и нагласио да је то огромна неодговорност каталонског вођства.

Градоначелница Бареслоне Ада Колау назвала је шпанског премијера Маријана Рахоја “кукавицом” и затражила да поднесе оставку, јавља шпански дневник “Ел Паис”.

Колау га је оптужила за кршење фундаменталних права грађана.

Каталонска регионална влада објавила је информацију да је креиран сајт уз помоћ блогерске платформе Вордпрес, на коме је грађанима омогућено да гласају на референдуму до поноћи, јавља шпански лист “Ел мундо”.

У ововм тренутку формулари на том сајту не могу да се попуне, пренео је шпански лист.

Уочи почетка гласања каталонска влада позвала је бираче да гласају на било ком бирачком месту које буде отворено.

Бирачка места су отворена у 9.00 сати ујутру, а биће затворена у 20.00 часова. 

Каталонски лидер Карлес Пуџдемон изјавио је да је шпанска национална полиција употребила “неоправдано насиље” против људи у Барселони, који су желели да гласају на референдуму о независности, који је забранио Мадрид.

“Неоправдано коришћење силе од стране шпанске државе, која је и ирационално и неодговорно, неће зауставити каталански народ”, рекао је Пуџедомон реагујући на употребу гумених метака против демонстраната испред гласачких места у Барселони.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *