Радионица „Дунав осигурања“ у Бијељини: Важно је осигурати усеве

Компанија „Дунав осигурање“ је крајем септембра организовала у Бијељини осму едукативну радионицу „Жене у агробизнису“, на којој је било речи о томе зашто је неопходно осигурати усеве. Представљене су и бројне погодности осигурања за пољопривреднике, пре свега за осигурање усева, плодова и дувана, осигурање животиња, али и за осигурање имовине.
У Републици Српској (РС) осигурано је мање од десет одсто пољопривредних површина. То је, према оценама директора филијала „Дунав осигурања“ у Брчком и Бијељини Милана Трнинића, веома мало, будући да су на подручју Семберије елементарне непогоде у периоду вегетације све чешће.
„Управо зато ова радионица је била прилика и за пољопривредне произвођаче који су се двоумили да ли да осигурају своју пољопривредну производњу, да осим понуде за осигурање које пружа наша компанија, чују и искуства пољопривредника који сарађују са „Дунав осигурањем“ и да добију препоруку и од њих“, оцењује Трнинић.
Он је у изјави медијима рекао да „Дунав осигурање“ на овом подручју трећу годину заредом бележи раст премије што се тиче осигурања усева и животиња.
У 2017. години, прецизирао је Трнинић, филијале Брчко и Бијељина покриле су око 2.000 хектара када је реч о осигурању усева.
„Ту има разних култура, међу којима су уљана репица, пшеница, кукуруз, а на подручју Бијељине јако је битно осигурање дувана“, истакао је Трнинић и додао да су „Дунаву“ најбоља препорука били управо осигураници који производе дуван, јер су они имали доста штета, али и доста искуства с „Дунав осигурањем“ приликом исплате.
Износ премије за осигурање пшенице, за просечан принос по хектару, износи око 40 конвертибилних марака (КМ), каже Трнинић, а за кукуруз, такође по једном хектару просечног приноса, премија износи око 50 конвертибилних марака (КМ), односно за дуван 365 КМ, у зависности од висине суме осигурања по једном хектару.
Што се тиче осигурања воћарских култура, према Трнинићевим речима, издваја се понуда за осигурање јабука и шљива с премијом од 1.280 КМ за 2.000 стабала по хектару, као и осигурање крушака с премијом од 2.560 КМ за 2.000 стабала по хектару.
Директор филијала у Брчком и Бијељини Милан Трнинић поручио је и да има простора за снижавање премије ако би се осигурање у пољопривреди омасовило.
Раде Јовичевић, власник пољопривредног газдинства из Трњака, који на 30 хектара земљишта узгаја поврће и пшеницу, учествовао је у активностима данашње радионице, а како је рекао новинарима, иако је до сада осигуравао само пшеницу, сада планира да осигура и купусњаче.
„Желим и њих да осигурам јер сам сазнао да ’Дунав’ пружа могућности осигурања свих ратарских и повртарских култура и усева, за које до сада нисам знао ни да постоје.“
Јовичевић је у овој осигуравајућој кући осигурао десет хектара свог пољопривредног земљишта, а за „Дунав осигурање“ се одлучио, како каже, зато што ту има могућност да плати само десет одсто од укупне премије да би активирао полису, а да ће остатак премије платити после жетве.
„То је пресудило код 80 одсто произвођача које ја познајем да закључе полису осигурања, а који сарађују са ’Дунавом’. За тако мали новац, и такве погодности, не знам ко може да одоли тој понуди, наравно уколико се озбиљно бави пољопривредом“, поручио је Јовићевић произвођачима који су присуствовали радионици.
Његово мишљење дели и директор пољопривредног добра „Напредак“ из Пелагићева Алекса Стакић, који се бави производњом уљане репице, пшенице, соје и кукуруза. Стакић је новинарима рекао да у последњих неколико година осигурава све своје усеве у „Дунав осигурању“.
„У почетку смо осигуравали само део површина а онда смо, након мањих штета које смо прошле године имали, оценили да је сарадња са ’Дунав осигурањем’ коректна“, рекао је и додао да су процене и исплата штете одговарале реалном стању.
„Нисмо имали никаквих примедби, тако да ћемо и ове године осигурати комплетну пољопривредну производњу“, каже Стакић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *