Потписан Уговор о изградњи ТЕ-ТO Панчевo

Уговор о изградњи термоелектране (ТЕ-ТО) у Панчеву потписан је у Београду између компанија „ТЕ-ТО Панчево“ и кинеске компаније „Shanghai Electric Group“. Уговор су потписали Александар Варнавски, директор компаније „ТЕ-ТО Панчево“ и председник  холдинга „Shanghai Electric Group“, Ји Ксиаоронг.

Индустријско-енергетски холдинг  „Shanghai Electric Group је победник тендера, одржаног у јулу 2017. године. На тендеру су учествовале компаније из Грчке, Аустрије, Швајцарске и Кине.

Shanghai Electric Group“ ће се бавити пројектовањем, испоруком опреме и материјала, грађевинско-монтажним радовима, обуком запослених и пуштањем ТЕ-ТО Панчево у експлоатацију.

Тендерска комисија је оценила предате техничке и финансијске понуде понуђача и према резултатима оцене понуда, одређен је победник конкурса.  

ТЕ-ТО Панчево ће бити електрична централа комбинованог циклуса, намењена за производњу електричне и топлотне енергије од природног гаса. Произведена топлотна и електрична енергија ће бити намењенe за обезбеђење повећаних потреба Рафинерије нафте Панчево. Преостали део електричне енергије биће усмерен у енергетски систем Србије. Почетак изградње је планиран за 2.  квартал 2018. године, а завршетак и пуштање у рад ТЕ-ТО Панчево за 4. квартал 2019. године.

Гаспром енергохолдинг, који је руски лидер у сфери топлотне генерације, шири географију својих пројеката. Ми располажемо великим икскуством у реализацији инвестиционих програма у електро-енергетици у Русији. За последњих 10 година компаније наше Групе су реализовале пројекте изградње и модернизације енергетских постројења укупне инсталисане електричне снаге око 8,5 ГВт, укључујући сарадњу са партнерима из Кинеске Народне Републике.  Планирани обим инвестиција на пројекту изградње ТЕ-ТО Панчево биће око 180 милиона евра, а већи део инвестиција ће обезбедити Гаспром енергохолдинг. Очекујемо да ће се као резултат узајамног обогаћивања искуством и заједничког рада компанија Србије, Русије и Кине у Панчеву појавити савремен, поуздан и потребан објекат у дугорочној перспективи, што ће омогућити развој српске привреде. Сигуран сам да ће успешна реализација овог пројекта потврдити високу конкурентну способност и ефикасност руско-кинеске сарадње код извођења пројеката и на европским енергетским тржиштима“, изјавио је генерални директор ООО «Гаспром енергохолдинг» Денис Фјодоров.

 

Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС је рекао:

„Изградња ТЕ-ТО у Панчеву је пројекат који представља још један гарант енергетске стабилности Србије. Сигурност у снабдевању електричном и топлотном енергијом рафинерије у Панчеву, као и додатне количине електричне енергије које ћемо пласирати на тржиште, обезбедиће неопходну енергетску сигурност грађанима ове земље. Изузетно сам поносан што је НИС део овог значајног пројекта, чиме још једном потврђујемо статус најзначајније енергетске компаније у региону“.

Александар Варнавски, директор ТЕ-ТО Панчево, je изјавио:

„Примена савремених парно-гасних технологија током изградње омогућиће да се обезбеди производња еколошки чисте енергије. Укупна инсталисана електрична снага износи  200 МВт, а топлотна – 121 Гкал». ТЕ-ТО ће бити изграђена у изузетно кратким роковима, а планирано пуштање централе у рад је 4. квартал 2019. године“.

 

Додатна информација:

Гаспром енергохолдинг

ООО „Гаспром енергохолдинг“ је специјализована компанија (100 % фирма-ћерка ПАО «Гаспром») за управљање компанијама Групе «Гаспром» у електроенергетици. „Гаспром енергохолдинг“ је лидер у поризводњи топлотне енергије и електроенергије од стране компанија за топлотну генерацију у Русији и спада међу десет водећих европских произвођача електроенергије. Централе „Гаспром енергохолдинга“ производе око 16% укупне електроенергије јединственог енергетског система Русије. „Гаспром енергохолдинг“ заузима лидерске позиције на тржишту топлотног снабдевања Московског региона — највећем тржишту топлоте у свету. Основне производне компаније „Гаспром енергохолдинга“ су ОАД „Мосенерго“, ОАД „ТГК-1“, ОАД „ОГК-2“, које производе електричну и топлотну енергију превасходно на бази природног гаса и угља (укупно инсталисане електричне снаге око 39 ГВт), а такође највећа компанија за топлотно снабдевање Московског региона — ОАД „МОЕК“.

НИС

НИС је једна од водећих вертикално интегрисаних енергетских компанија у Југо-Источној Европи. Основне врсте делатности су истраживање, производња и прерада нафте и гаса, продаја нафтних деривата, а такође реализација пројеката у сфери петрохемије и енергетике. Руска компанија „Гаспром њефт“ поседује 56,15% акционарског капитала НИС-а, а 29,87 % акција НИС-а је у власништву Републике Србије. Преостали део припада грађанима, запосленима, бившим радницима и другим мањинским акционарима.  

Shanghai Electric Group

Холдинг „Shanghai Electric Group“ је једна од водећих међународних инжењеринг компанија, које активно учествују у реализацији великих пројеката изградње електричних централа у целом свету. „Shanghai Electric Group“  пружа широк спектар услуга на изградњи објеката енергетике, а такође представља великог произвођача опреме за област енергетике.

ТЕ-ТО Панчево

100% је фирма-ћерка «TE-TO Панчево д.о.о. Панчево», која ће наступати као Наручилац у току реализације пројекта изградње ТЕ-ТО Панчево. У јуну 2015. године, на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу потписан је Споразум акционара између НИС а.д. Нови Сад и Центренергохолдингa а.д. (припада Групи „Гаспром енергохолдинг) о оснивању заједничке компаније која ће градити термоелектрану-топлану. Према овом документу ОАД „Центренергохолдинг“ поседује 51 одсто акција у заједничком предузећу, док осталих 49 одсто припада НИС-у.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *