Печат недеље

ХВАЛА БОГУ НА ПУТИНУ

Председник Русије Владимир Путин је на састанку са венецуеланским председником Николасом Мадуром истакао да је његов колега успешно успоставио односе са политичким снагама, а Мадуро је захвалио Путину на политичкој и дипломатској подршци. Путин је подсетио да је претходни састанак одржан пре годину дана, али да су лидери земаља редовно разговарали телефоном. „Венецуела пролази кроз тешка времена. Стиче се утисак да сте успели да успоставите неку врсту контакта са политичким снагама које вам се супротстављају“, рекао је он. Дотакнута су питања билатералних односа. „Наставља се рад са наше стране, укључујући и област економије. Постоји мање смањење промета, и ми сматрамо да су то објективне ствари, постоје и позитивни моменти, међу којима је и наставак рада на нашим великим пројектима“, истакао је руски лидер. Он је такође захвалио Мадуру за учешће у Руској енергетској недељи. „Драго нам је да вас видимо и желимо да вам захвалимо на томе што учествујете у овом међународном догађају“, додао је Путин. Управо на том догађају председник Венецуеле је изрекао највећу могућу похвалу на рачун председника Русије. „Хвала Богу што у свету постоји такав лидер, лидер земље чија економија се брзо развија – то је Владимир Путин“, речи су венецуеланског председника.

ЏОНСОН ПО ДИВИЗИЈИ

Либија би могла да постане нови Дубаи – само кад би се решила мртвих тела, рекао је шеф британске дипломатије Борис Џонсон и забележио још један у низу својих гафова. Џонсон, који је раније вређао неке британске савезнике непримереним коментарима, на скупу присталица Конзервативне странке казао је да би либијски град Сирт уз британска улагања могао да постане нови Дубаи – ако се реши лешева. „Имају бриљантну визију да Сирт, уз помоћ локалних власти, претворе у нови Дубаи“, рекао је Џонсон. „Једино што морају да ураде је да уклоне мртва тела и доћи ћемо тамо.“ Британија и Француска предводиле су нападе којима је са власти у Либији збачен Моамер Гадафи 2011. године. Земља је од тада потонула у хаос и рат у којима су страдале хиљаде људи. И отуд ти лешеви о којима Џонсон прича.

САД ПРОТЕРАЛЕ КУБАНСКЕ ДИПЛОМАТЕ

Амерички Стејт департмент саопштио је да је одлучио да протера петнаест кубанских дипломата и дао им рок од седам дана да напусте САД. „Јутрос је Стејт департмент обавестио Владу Кубе да је наредио одлазак 15 службеника из Амбасаде у Вашингтону, који нису проглашени за особе нон грата“, изјавио је званичник Државног секретаријата САД. „Петнаест запослених мора да напусти САД. Ово није сигнал о промени наше сарадње са Кубом. Настављамо дипломатске односе. Ова одлука заснива се на чињеници да Куба не може да осигура безбедност запослених у америчкој амбасади“, навео је он. Раније је амерички државни секретар Рекс Тилерсон рекао да су Сједињене Америчке Државе одлучиле да извуку део особља Амбасаде у Хавани, док кубанске власти не осигурају безбедност америчке дипломатске мисије. Тилерсон је истакао да је 21 запослени у мисији САД на Куби осетио различите „тегобе непознатог порекла“: бол у ушима, губитак слуха, вртоглавицу, главобољу, замор, одсутност и проблеме са спавањем. Стејт департмент сматра да је један број запослених у америчкој амбасади у Хавани био подвргнут „акустичном нападу“ у ком су коришћени специјални апарати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *