ОРХАН ПАМУК ДОБИТНИК ПЛАМЕНА ЗА 2017. ГОДИНУ

ИНТЕРНАЦИОНАЛНА НАГРАДА КЊИЖЕВНИ ПЛАМЕН И ЊЕНИ ДОМЕТИ

Овогодишњи лауреат у видокруг Европе доноси још један књижевни континент, а повезује чак три: Азију, Европу и Америку. У држави која спаја Азију и Европу је рођен и стекао књижевну славу, а у Америци славни нобеловац данас живи и ради

Награда Књижевни пламен, коју је у оснивачкој 2015. години добио Марио Варгас Љоса, а 2016. Клаудио Магрис, за 2017. једногласно је додељена Орхану Памуку за његов богат опус и слободарско литерарно деловање оличено у борби да се књижевне вредности, које су основа хуманистичког погледа на свет, високо поставе у савременим друштвима, те тиме постану средство за одбрану пред неправдама и теретима историјских наслеђа. Жири је при томе тражио дела и ауторе који нас спајају, као што Памук у видокруг Европе доноси још један књижевни континент, а повезује чак три: Азију, Европу и Америку. У држави која спаја Азију и Европу је рођен и стекао књижевну славу, а у Америци чувени нобеловац данас живи и ради. Његово дело нам представља свет који донекле знамо и у ком видимо трагове познате историје, а много тога што је од наших историја скривено пресудно је за ово велико књижевно обликовање. Памукова имагинација између прошлости и савремености гради моћне књижевне споне.
Састанак жирија на коме је донета одлука о добитнику награде Књижевни пламен Марија Варгаса Љосе (жири чине нобеловац Марио Варгас Љоса – председник, и чланови професори Соња Томовић Шундић, Синиша Јелушић и Александар Јерков, као и издавач Предраг Уљаревић) одржан је у Подгорици 10. септембра 2017. године.
Награду Књижевни пламен основала је издавачка кућа Нова књига 2015. године када је додељена перуанском и светском писцу Марију Варгасу Љоси. У свом утицајном есеју по ком је награда добила име, Љоса каже да је „књижевност пламен који нас уметничком лепотом и друштвеним деловањем, критичким ставом и креативним односом води ка идеји бољег света и живота у њему, бољег човека и богатијег, равноправнијег, срећнијег друштва“. За награду засновану на овом есеју о „књижевном пламену“ нобеловац је везао целину свога дела, дао јој је и своје име и печат свога књижевног опуса. Марио Варгас Љоса је за новоуспостављену интернационалну награду везао своје дело и деловање тако што је са својим издавачем, Новом књигом из Подгорице, потписао Оснивачку повељу награде и постао њен саоснивач, што ову интернационалну награду свакако чини јединственом у свету.
Црна Гора не памти такво узбуђење и толико интересовање за један културни догађај књижевне нарави какво је било гостовање Варгаса Љосе. Сусрети са читаоцима и домаћим писцима, те симпозијум одржан о његовом делу, обраћања нобеловца црногорској публици, све је то оставило неизбрисив утисак и дало печат вољи да се брине о књижевности и њеном месту у друштву.
Својим богатим опусом и сталном вољом да делује, Варгас Љоса је показао место, улогу и смисао највиших књижевних вредности у историји и савременом друштвеном тренутку. Интернационална награда Књижевни пламен додељује се за изузетно књижевно, уметничко достигнуће и просвећујуће и слободарско деловање књижевности у друштву. Марио Варгас Љоса је почасни председник жирија који додељује награду. Он врло активно води рад жирија и предлаже кандидате за награду која је 2016. додељена познатом италијанском писцу Клаудију Магрису, а ових дана, за 2017. годину, припала је турском нобеловцу Орхану Памуку.
Златна медаља са Његошевим и Љосиним ликом је тако стигла у руке великих
писаца, закључио је Предраг Уљаревић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *