„Орбанизација“ европске фамилије

Исход аустријских парламентарних избора као ново искушење за Ангелу Меркел која се налази пред (готово) немогућом мисијом у састављању владајуће коалиције: Себастијан Курц, будући (највероватније) шеф владе у Бечу, тријумфовао је (и) захваљујући популистичкој, ригорозној мигрантској политици, која је представљала контрапункт „отвореним вратима“ немачке канцеларке

Година пуна изборних изненађења и шокова завршила се охрабрујуће за малерозног Мартина Шулца и његове (уздрмане) социјалдемократе: коначно су, 15. октобра, после три узастопна пораза на покрајинским изборима, и (велике) бламаже на изборима за Бундестаг 24. септембра, тријумфовали у Доњој Саксонији. Са освојених 36,9 одсто гласова остварили су најбољи резултат после 1998. године и постали најјача политичка снага у покрајини. 

Довољно за охрабрење, макар краткорочно. И неочекивана шанса за Мартина Шулца да из губитничке позиције – у јуришу на канцеларски трон његова партијска војска доживела је најтежи послератни пораз! – крене у офанзиву. И сачува бар несигурно партијско кормило. А по оној, да ништа боље не успева од успеха, ма какав он био, Шулц већ почиње да дише пуним плућима: најавио је, још у изборној ноћи, радикалну обнову и освежење најстарије (више од сто педесет година) немачке политичке странке и непосредан „дијалог с партијском базом“.

Демохришћани Ангеле Меркел, који су још концем лета располагали, бар према истраживањима јавног мњења, великим политичким капиталом – рачунало се да би могли да освоје и више од четрдесет одсто – доживели су, на првом озбиљнијем тесту три недеље после избора за Бундестаг, и непосредно пред отварање преговора о склапању владајуће коалиције, а они ће, очигледно, бити тежи од свих досадашњих у канцеларкиној ери, тежак пораз: „укњижили“ су најслабији изборни резултат у овој покрајини после 1959. године!

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *