Oчекуjем све боље односе с Tурском,ниjе ово 1389.

Србија осећа Турску као пријатеља, а ми смо пријатељи и Турске и турског народа, рекао је председник Александар Вучић.

Он је на заједничкој прес конференцији са председником Реџепом Тајипом Ердоганом, оценио да ће односи две земље у будућности бити све бољи. Како је рекао, таква порука ће бити послата и у Новом Пазару, као што се шаље из Београда.

“Није ово 1389. година, како неки мисле, већ је ово 2017. година. Желимо најбоље могуће односе са Турском, наши односи су значајни за интересе и будућност Србије”, рекао је Вучић. 

Ердоган је рекао да ће бити оних који критикују јачање пријатељства две земље, али да се на то не треба обазирати. 

“Нећемо гледати ко шта говори, шта се коментарише. После једног тешког периода смо дошли ту где смо сада. Желимо да са Србијом, али и са читавим Балканом, направимо велике кораке како би се решили сви проблеми. Зато је потребно и да се између Сарајева и Београда што пре направи пут”, рекао је Ердоган истакавши да је потребно да “заједно радимо”. 

Ердоган је рекао и да за њега Нови Пазар представља мост у односима између две земље. 

“Када са драгим пријатељем Вучићем одем у Нови Пазар, нашој браћи тамо ћемо рећи да је и њихова улога у стварању мира између две земље. Желим да истакнем да никада нећу бити за национализам, и то ћу поновити и тамо”, рекао је Ердоган. 

Председник Србије је подсетио да је Србија била једна од првих земаља чији су званичници стали у одбрану уставног и демократског поретка Турске, исте вечери када је у тој земљи покушан пуч, који, како је приметио, сматра у неку руку највишим обликом терористичког акта. 

Вучић је подсетио да су званични органи Србије стали на страну легално и легитимно изабраних органа Турске и председника Ердогана, не зато, нагласио је, што нам је неш6о било потребно, већ зато што сматрамо да грађани само на изборима могу да одлуче о будућности. 

“А не да то неко други чини, насиљем, или уз подршку страног факртора”, поручио је Вучић и додао да Србија увек изражава своје противљење било каквом насиљу или чак теротристичком акту, како би се могло назвати оно сто је покушано у Турској пре годину дана. 

Он је подсетио и да је Србија увек изражавала саосећање са жртвама терористичких аката и спремност да се заједнички боримо против тероризма. 

“У Србији никада нећете имати оне који ће правити пактове с противницима легално изабраних органа у Турској, јер сарадњу базирамо на сарадњи са вама, са онима које је народ изабрао”, додао је председник Вучић и нагласио: 

“Немамо ништа ни са Гуленом, нити било ким другим. Србија жели чисте односе и чисте руке у односима са државама”, рекао је српски председник. 

Као што ви не дате, наставио је председдник обраћајући се Ердогану, да било ко угрози независност Тусрке, тако ни Србија то не дозвољава и инсистира на поштовању њене независности и поноса. 

“Зато, немојте ни да помислите или да сумњате да Србија може да учествује у било чему што је против одлука које су демократским путем донете у вашој земљи и против демократски изабраних органа”, рекао је Вучић и додао да је уверен да можемо да имамо најбоље могуће односе.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *