Почетна / Свет / Копирање словеначког модела

Копирање словеначког модела

Каталонија и отцепљење

После великих очекивања и драматичних снимака са улица Барселоне поводом „историјског референдума“, тензије су смирене у уторак увече наизглед помирљивом изјавом каталонског лидера Карлеса Пуџдемона у регионалном парламенту. Он је казао да ће поштовати вољу народа „да Каталонија треба да има сопствену државу“, а пут за то тражиће кроз преговоре са Мадридом

После много буке ни око чега, разум је победио, а криза је санирана, пожуриле су новинске агенције да известе о обраћању Карлоса Пуџдемона у каталонском парламенту. Упркос бомбастичним обећањима о једностраном проглашењу независности и „рађању нове државе у Европи“, Пуџдемон је 10. октобра потписао декларацију о независности, а затим њену имплементацију замрзао на „неколико недеља“.

Би-Би-Си јавља да су поборници независности одушевљено поздравили уводне Пуџдемонове речи да би, када је објаснио своје становиште, многи изразили разочарање. Отуда је позиција каталонске владе, десет дана по референдуму о отцепљењу од матичне Шпаније, била и остала шизофрена – каталонска влада покушава да испослује „најбоље од оба света“. Пре потписивања декларације о независности, Пуџдемон је позвао „државе света и организације да признају каталонску републику као независну и суверену државу“, а потом се напрасно заузео за дијалог са шпанском владом. У свему томе није тешко препознати трагове отровних сепаратистичких флоскула пониклих 90-их година на тлу некадашње Југославије. Каталонски лидери сецесионизам правдају како словеначким примером једностраног отцепљења од СФРЈ, тако и „од стране највишег међународног суда дозвољене декларације о независности Косова“, све то зачињено актуелним изјавама највиших званичника Словеније, од некадашњег председника Милана Кучана до садашњег председника парламента Милана Брглеза који истичу да „Каталонци имају право на самоопредељење“. Каталонска штампа на ударним местима доноси насловнице словеначких медија посвећене „рађању нове државе“ у бојама каталонске заставе.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *