Како је одбрањена част „чисте“ уметничке књижевности

Овогодишња продукција, не романескна (упадљиво) већ преводна, есејистичка, научна и песничка, завидног је квалитета. Уколико и даље имате стрпљења и мирноће за читање, Сајам је право место за вас. Не дајте да вас збуне вести о изјавама појединих германофоних гостију Сајма о „српској кривици“, чак и ако су они нобеловци (Херта Милер). Историја нас учи да су Германи овде само у пролазу, док књиге ипак некако успевају да опстану

Међународни београдски сајам књига је можда један од ретких догађаја који показују да је Београд, упркос свему, и даље центар региона/бивше СФРЈ/српских земаља/Балкана (зависно од идеологије којом бојите ваш жељени или неочекивани патриотски набој). За разлику од Сајма аутомобила, који неизбежно рачуна са плитким џепом и великим очима посетилаца, или различитих конгреса и догађаја из дигиталне индустрије, који готово по правилу служе промоцији актуелних гарнитура на власти (некад дигиталних, некад пак непоправљиво аналогних), Сајам књига је задржао нешто од природе догађаја за све узрасте, годишта, нивое образовања, бивајући једним општенародним збором у којем сви, макар тих осам сајамских дана, покушавају да буду културнији и најчитанији него што су (смо) иначе.

Раширен на три сајамске хале (1, 2 и 4) Сајам окупља мноштво издавача, програма, нових и поновљених издања, антиквара и младих издавача, као да књига није у запећку позног капитализма и као да и даље чува магичну привлачност трајне вредности. Та чињеница нас мора обрадовати, као што нас мора обрадовати и затишје у издавању аутобиографија и „лајфстајл коучинг“ рукописанија различитих инстант звезда (можда и стога што се већи део те сцене удружио у „Задругу“ те нема времена за писање), па се ове године неће чути врисак из десетина тинејџерских грла када се ЗоранаХ успне на кулу „Вулкановог“ штанда. Зато с висине празне куле поглед спуштамо надоле, ка полицама, пултовима и столовима натрпаним књигама, у нади да ће овај водич кроз сајамску џунглу читаоцима „Печата“ бити од помоћи.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *