Филм као молитва

Остварења приказана на Фестивалу православног филма „Снажни духом“ вредна су уметничка дела, али и мале стратешке базе одбране идентитета православне цивилизације

Међународни Фестивал православног филма, традиционално, трећи пут заредом, окупио је ствараоце, редитеље, глумце и свештенике Српске и Руске православне цркве, и показао, с једне стране, да домаћин, град Крушевац, баштини оно што му је кроз историју намењено – да буде чувар православних вредности – и с друге стране, да је снага духа кадра да избрише језичке баријере међу уметницима пристиглим из различитих земаља, те да је православни комонвелт, судећи бар по четири дана трајања фестивала, више од историјске илузије.
Од 13 такмичарских остварења, филмови, по оцени жирија и публике, који су ушли у ужи избор без разлике су задовољили задате критеријуме показујући да је жив и делатан стваралачки корпус и филмских прегалаца који се не крећу у оквирима унифицираних стандарда постављених на темељима западног обрасца филма. Православног духа, промислитељски, ангажовани, моћни у изразу, филмови представљени на овом фестивалу, како је приметио отац Игор Собко из Украјине, председник жирија за документарни филм, истинске су молитве, али и мале стратешке базе одбране духовног идентитета православне цивилизације.
Четвртог дана ове манифестације проглашени су победници. Гран при фестивала припао је руском документарцу Пут за двоје, награда за најбољи играни филм, по оцени стручног и жирија и публике, додељена је остварењу оца Александра Новопашина Поред нас, док је за најуспешније документарно дело проглашен филм На рубу памети из Републике Српске.
По оцени Новинарског и Омладинског жирија најбољи на фестивалу био је филм Волињ пољског режисера Војцеха Смажовског, стравично сведочанство о једној од најкрвавијих страница историје, Волињском масакру, који су у време Другог светског рата починили Украјинци на западу земље. Филм је већ неко време у жижи светске јавности, када је Министарство спољних послова Украјине, у страху да би националисти могли да изазову немире у Кијеву, забранило његову пројекцију.
Лауреати су награђени иконама са ликовима Св. Кнеза Лазара, Св. Николе, Св. Василија Острошког и Светитеља Саве, радовима руских уметника, а директору Фестивала Филипу Кудрјашову, за организацију четвородневне манифестације којом се јачају културне и братске споне међу православним народима, Фонд Свети Кнез Лазар доделио је специјално признање за верност и веру.
Под покровитељством града Крушевца и Епархије Крушевачке, а уз благослов патријарха Иринеја, фестивал је, како је у свом обраћању присутнима рекао владика Давид, светло које у свету надолазећег мрака подсећа ко смо, одакле смо и чему стремимо.
Поред филмова посетиоци су били у прилици да у порти Цркве Лазарица погледају изложбу фотографија Рускиње Наталије Патрајеве о судбини манастира на Косову и у Доњецку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *