ДОГАЂАЈ КОЈИ ЋЕ ПРОМЕНИТИ СВЕТ

XIX КОНГРЕС КОМУНИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ КИНЕ

Свет је с великом пажњом пратио збивања повезана са Конгресом Комунистичке партије Кине, одржаним од 18. до 24. октобра 2017. године, догађајем који је, по глобалном значају, „упоредив са изборима у САД“

Конгрес Комунистичке партије Кине (КПК) одржава се сваких пет година, а на овогодишњем, 19,  учествовало је 2.287 делегата странке која има 90 милиона чланова. На дневном реду Конгреса прва тачка била је реферат генералног секретара ЦК КПК Си Ђинпинга, па представљање извештаја Централне партијске дисциплинске комисије. Потом је, иза затворених врата, изабран нови састав Централног комитета партије са око 200 чланова странке и државних функционера, који ће у наредном периоду водити државу са 1,3 милијарде становника. Њих предводи генерални секретар, који је истовремено и председник партије, Си Ђинпинг лично.

Овогодишњи Конгрес КПК у односу на претходне разликује се већ по дневном реду. Наравно, свима је јасно да се свет у протеклих пет година променио до непрепознатљивости и то у смеру отварања нових могућности за Кину.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *