Бранимир В. Јокић – Српска богиња на приштинском трону

Како је неолитска скулптура, важан експонат археолошке збирке Етнографског музеја у Приштини, уступљена бившем шефу Мисије УН на Косову и Метохији да би после еуфоричног дочека у Приштини била проглашена „симболом културног идентитета косоварског наслеђа“

Долазак Богиње на трону у Приштини је обележен слављем, праћен директним телевизијским преносом, а за ту прилику направљена је и нова витрина у тамошњем музеју. За потребе фалсификовања историје, Богиња на трону ће бити преименована у Илирску краљицу. А реч је о уметнини која је за потребе изложбе „Археолошко наслеђе Косова и Метохије“ из Етнографског музеја у Приштини пренета у Београд пре бомбардовања 1999, каже у разговору за „Печат“ Бранимир Јокић, директор Етнографског музеја из Приштине са седиштем у Београду.

Албанци су фигурину дочекали као потврду да су носиоци културног идентитета Косова. Да ли је то почетак преименовања српског споменичког наслеђа?

Прича о присвајању културне баштине старија је од Богиње на трону, али фигурина у њој заузима посебно место. Случај фигурине Богиња на трону је као недовољно промишљени гест добре воље за отварање питања стања и статуса српског културног наслеђа на Косову и Метохији злоупотребљен како од стране представника међународне заједнице Михаила Штајнера коме је уручена као поклон, тако и од појединих салонских Срба у Београду. Реч је о фигурини винчанске културе пронађеној 1956. код Приштине у време археолошких истраживања стручњака Народног музеја. Она није остала у депоима музеја у Приштини већ је као део изложбе „Археолошко наслеђе Косова и Метохије“ пренета у Београд пре бомбардовања 1999. Из Народног музеја фигурина је узета 2002. и свечано уручена Штајнеру уз образложење да је то гест којим треба да се одобровоље Албанци пред разговоре са Србијом о питању статуса.

Тако је једна од праисторијских фигурина уступљена бившем шефу Мисије УН на Косову и Метохији да би, после еуфоричног дочека у Приштини, била проглашена „симболом културног идентитета косоварског наслеђа“. Богиња је дакле завршила у приштинском музеју, а њене копије налазиле су се у канцеларијама администрације УНМИК-а.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *