БИОЛОШКА БЕЗБЕДНОСТ И СПОЉНА ПОЛИТИКА САД

САД настављају програм стварања специфичног биолошког оружја, усмеравајући га ка геополитичким противницима, и потврђујући мишљења да „биолошку безбедност преобраћају у средство геополитике и међународних односа“

Руска агенција „Интерфакс“ пренела је вест да су САД уцениле Јужну Кореју да учествује у политичко-војној кампањи против Северне Кореје и то на нов начин. Наиме, када је влада Јужне Кореје одбила да прати политику САД према сународницима из комунистичке Кореје, одједном је процурила строго чувана тајна да је америчка војска грешком послалa контејнере са спорама сибирске куге (антракса) из неколико лабораторија у војну базу у Јужној Кореји. Ово је било довољно да Сеул „промени мишљење“. Тако је биолошко оружје постало ефикасно средство америчке спољне политике. Но ово није први и једини пример.

Други пример долaзи из Русије. Руси тврде да су САД извршиле на њу агресију биолошким оружјем и то током више година (1996–2006) са територије Грузије, са које су проширили болест свиња нетипичну за Русију – вирус афричке куге – а да је операција у другом таласу (2007–2017) произвела губитке од 960 милиона долара, будући да је морало да се уништи 600.000 свиња, пише портал  russiancouncil.ru. Исти портал наводи да у отвореном биолошком рату учествују Пентагон и западне велике корпорације, али и специјалне јединице уједињене у Алијансу за биолошку безбедност.

Потврђено је и да су САД на исти начин напале Кубу, као и неке афричке државе које су се приближавале Кини.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *