Бестселер алтернативне Немачке

„КРАЈ НЕМАЧКЕ“-УКОРИЧЕНИ МАНИФЕСТ И НАЈВЕЋИ ТАБУИ ОВЕ ЗЕМЉЕ

Изборни успех Алтернативе за Немачку постао је симбол великих промена које су се надвиле над овом земљом. Очигледно је нестао страх од неолиберала и њихове потенцијалне одмазде. Но паралелно са потресима на политичкој сцени појављују се и интелектуалци који се боре за опстанак Немаца као народа

Књига „Крај Немачке“ сматра се манифестом модерних немачких интелектуалаца који су увидели потребу за борбом у циљу очувања немачког националног идентитета, као залога постојања стабилне државе чије идеје Алтернатива за Немачку поставља као основу за свој програм. Као што је успех младе партије изазвао буру на политичкој сцени, тако је и ова књига заталасала интелектуално море дајући многим Немцима снаге да се боре против неолиберала који данас владају Немачком. Ради се о невеликој књизи (104 страна) метафоричког наслова „Крај Немачке“ (Finis Germania), која је успела да подигне ауторитет идеологије странке Алтернатива за Немачку, али и целокупно јавно мњење Немачке.
Иако се, дакле, око ове књиге стварао негативни имиџ, производила је скандале, постала је бестселер. Ове године у Немачкој, у класификацији „општа литература“, „Крај Немачке“ је најчитаније дело. „Франкфутер алгемајне цајтунг“ пише да скоро сви немачки медији воде борбу са „новим немачким антихеројем“ по једноставном обрасцу – где нема информације о новој књизи, она се и не чита. Но књига је нашла пут до публике идући из руке у руку и захваљујући интернету и логици људи који у оваквим околностима несвесно почну да шире („испод руке“) озлоглашено штиво, као што су то својевремено радили становници Совјетског Савеза са бројним „самиздатима“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *