Александар Вучић – Сад је јасно колико је тешко бранити независност Србије

Како сте легалним прогласили отцепљење Косова чак и без референдума, и како су то 22 земље Европске уније легализовале то отцепљење, рушећи европско право и темеље европског права, на којем се темељи европска политика и политика ЕУ”, запитао је Вучић.- Павлопулос: Промишљено с Каталонијом, Кипар и Косово као дан и ноћ

После каталонског референдума и става Европске комисије да је тај референдум нелегалан, ваљда је јасно колико је тешко чувати независност Србије, рекао је данас председник Александар Вучић.

Питање сваког грађанина Србије Европској унији данас је – како то у случају Каталоније не важи референдум о независности, а у случају Косова отцепљење може, и без референдума, рекао је председник Вучић, одговарајући на питања новинара поводом исхода референдума у Каталонији и става Европске комисије да је то изјашњавање нелегално.

„Како сте легалним прогласили отцепљење Косова чак и без референдума, и како су то 22 земље Европске уније легализовале то отцепљење, рушећи европско право и темеље европског права, на којем се темељи европска политика и политика ЕУ”, запитао је Вучић.

Вучић је јавно запитао како ће сад грађанима Србије да образлаже европске интеграције Србије, иако, без дилеме, Србија своју будућност види у ЕУ, и због типа друштва којем тежимо и због боље економије и других разлога.

„И шта ћу ја сада када одем у Брисел, које питање да поставим? Зашто смо ми Срби најгоре третирани?”, навео је председник Србије.

Како, дакле, Каталонија не може, а Косово може, на то Србима неће бити одговора никада, приметио је председник Вучић.

Светски центри моћи играли су се када су мислили да могу да прекрајају границе на Балкану јер регион не припада Европској унији, а сада, када је „мечка дошла пред њихова врата”, е, сада је, рекао је Вучић, ситуација много озбиљна…

Ово је најбољи пример двоструких аршина и лицемерја светске политике, закључио је Вучић.

Према његовим речима, његов састанак са Путином, приликом посете, био је занимљив свим новинарима западних медија, док састанак немачког Зигмара Габријела, истог дана, исто с Путином, нико није забележио.

„Сад је јасно ваљда колико је тешко чувати независност Србије”, рекао је председник Вучић и поручио свима који врше притисак на нашу земљу да сад узму годишњи одмор, бар што се наше земље тиче, пошто ионако неће да их слуша, те нека се позабаве мечком пред својим вратима.

„Бранићемо европске принципе и демократију, али ћемо штитити своју независност” рекао је Вучић.

Према његовим речима, Србима остаје да се боре за своју будућност, да раде са својим комшијама Албанцима и да буду захвални за подршку свим европским земљама, Шпанији, Словачкој, Румунији, Кипру и Грчкој које нису признале независност Косова.

„Остаје нам да се боримо за своју земљу и да гледамо како да решавамо проблеме, а ово је показало најбољи пример двоструких аршина и лицемерја светске политике”, закључио је председник.

„Тешко је и све теже чувати независност Србије у доношењу одлука, али сам поносан што сам у томе успео”, рекао је председник Србије и додао да се заклео на Устав Србије да ће штитити њену независност и целовитост и да ће то и наставити да чини.

 

У Војводини имају добар стандард, па отишли у Барселону

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да то што су неки из Војводине отишли у Барселону пред тамошњи референдум показује да имају висок стандард и да могу да путују.

„Не бих придавао никакав политички значај том њиховом путу”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара о одласку неких политичара из Војводине у Барселону.

То значи, оценио је, да неки људи на северу Србије добро живе, имају пара за туристичке посете, као и за спреј и боје да пишу графите и да могу да их троше не би ли себи направили неку кампању.

Лидер ЛСВ Ненад Чанак боравио је у Барселони на дан референдума, а дан раније на седишту странке у Новом Саду окачене су заставе Каталоније, а на неколико места у Новом саду и још неким градовима у Војводини „осванули” и графити „Војводина = Каталонија”.

 

Промишљено с Каталонијом, Кипар и Косово као дан и ноћ

Дешавања у Шпанији, односно Каталонији указују на неповољне ствари у тој земљи, али и у Европи, уверен је грчки председник Прокопиус Павлопулос који поручује да је и због тога неопходно подржати целовитост и јединство Европе, а питање Каталоније размотрити веома промисљено.

Одговарајући на питања на прес конференцији након сусрета са српским председником Александром Вучићем, он је упитао да ли се то демони прошлости враћају, те објаснио да сви проживљавамо критичне третунке за Европу, те да због тога, како је рекао, пазљиво треба да се позабавимо овим питањима.

„Ми морамо да подржимо целовитост и јединство Европе како би она одиграла улогу која јој припада. А сматрам да свака чланица ЕУ треба да зна да има права и обавезе, а сви који учествујемо у ЕУ треба да примењују европско право и тековине и да у складу с тим доносимо одлуке. Не у жару, али у најкраћем периоду и с промишљеношћу”, поручио је Павлопулос.

Како је приметио, јуче смо у Каталонији видели какви све преседани могу бити учињени у Европи и колико су компатибилни с европским тековинама и једиснтвом.

„Сви који имамо размирице међу собом треба да знамо да имамо заједничку везу која може да нам помогне а то је Европа, уколико верујемо у њу. Она може да нам реши компромисе, али не треба да је користимо за решавање спорова, она је велика снага, сила и има велику одговорност пред светом”, рекао је Павлопулос.

Упитан о поређењу Косова и Кипра, грчки је председник рекао да ту апсолутно никакве сличности нема и да би то морао да зна свако већ на првој години права.

„Велике су разлике, то су као ноћ и дан, велика је разлика у решавању тог питања, Међународни суд у Хагу је уосталом дао тумачење. Не постоји никаква веза, а сви који то покушавају треба да се упознају боље и с Европом и с међународним правом”, навео је Павлопулос. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *