Зона сумрака – Неморална држава

Шта је модерна држава и да ли се до ње може стићи употребом свих средстава не обазирући се на моралне норме? На чему се права држава заснива, на међународним уговорима и плаћању пореза, или нечем већем и значајнијем?

Постоје два потпуно супротна гледишта на појам и функцију државе. У западном либералном светоназору идеја државе заснована је на постулатима „друштвеног уговора“ француског филозофа просветитељства Жан-Жака Русоа који предвиђају да држава треба да заштити природна права сваке индивидуе као што су право на живот, право на слободу и право на имовину, док индивидуе (грађани) морају да испуњавају одређене обавезе попут плаћања пореза. Овај концепт подразумева чисту и потпуно самосталну индивидуу без икакве повезаности са целином, односно народом. У старој Грчкој овакви људи називани су идиотес, речју одакле корен вуче данашњи израз „идиот“ који се односи на лице са најтежим степеном менталне заосталости.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar

    Господине Родићу,
    по мом виђењу нико, са два-три грама здравог разума, не може спорити Ваше утемељење сваке државе на Хајдегеровом принципу да „Битност постоји кроз народ“. Ниједна индивидуа не може бити грађанин државе која постоји само да “…заштити природна права сваке индивидуе као што су право на живот, право на слободу и право на имовину, док индивидуе (грађани) морају да испуњавају одређене обавезе попут плаћања пореза”. И Ви сте у праву, као и стари Грци, да такве људе “тангирате” данашњим изразом „идиот“ који се односи на лице са најтежим степеном менталне заосталости. Међутим, Љубомир Кљакић тврди да постоје и „Корисни идиоти” у служби колапса Србије. Управо такве особе су мене мотивисале да пишем писма нашем “Листу слободне Србије”, чији сте Ви помоћник, засад, главног и одговорног уредника.
    Дакле, Ваша колумна у овом броју „Печата“ насловљена као „Неморална држава”, али и интервју Владимира Димитријевића са др Александром Липковским “Национални курикулум о преумљењу” битно су утицали на концепцију мог рада “Страни агенти од утцаја у српској психологији” који би био објављен, тако сте ми Ви бар обећали, као “писмо читаоца”. Молим Вас да ми електронским писмом на моју Е-адресу задате крајњи рок до кога морам донети у Редакцију “Печата” моје писмо дужине до 10.000 словних знакова. Бићу Вам захвалан ако поштујете праг моје седме деценије живота и будете благодарни на времену.
    С поштовањем Петар Костић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *