Почетна / Вести / Вучић у УН: Oпасна ситуациjа,тешке речи,Србиjа да буде ван радара

Вучић у УН: Oпасна ситуациjа,тешке речи,Србиjа да буде ван радара

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да се свет данас налази у опасној и компликованој ситуацији.

Он је додао да се у седишту УН могло чути и „много тешких речи“ у том контексту, те да је нама, као малој земљи, боље да останемо „изван сваког радара“.

Вучић је са новинарима у седишту УН разговарао после обраћања америчког председника Доналда Трампа, који се фокусирао на земље које сматра највећим безбедносним изазовом по светску заједницу, а посебно на Северну Кореју, а које је, по процени српског председника, наишло на веома подељен пријем и реаговања. 

На питање како оцењује актуелну ситуацију у свету, на трагу оцена да ће та питања бити доминантна и у дебати на заседању Генералне скупштине, Вучић је приметио да му се чини да постоје одређене паралеле са ситуацијом пред Први светски рат и неким другим историјским периодима и приликама. 

„Мислим да је свет данас у веома опасној ситуацији. Много се тешких речи данас могло чути. Остаје да се види шта ће на то рећи представници Ирана, Венецуеле, Северне Кореје, али и Кине и других земаља“, рекао је он у изјави српским новинарима. 

Вучић је истакао да је ситуација у свету врло компликована, а да је за нас, као бројчано и територијално малу земљу, боље да будемо тихи и „ван сваког радара“, те да чувамо своју земљу и будућност наше деце. 

Наше је, истакао је шеф српске државе, да урадимо све да никада не будемо на списку земаља, које је данас „у пакао слао амерички председник“, да водимо паментну политику, да своју земљу и народ сачувамо и, ако је потребно, а јесте, боље је да и он као председник не показује ни свој, ни наш понос на сваком месту, да би нашу земљу сачували, штитећи, притом, интересе Србије и наших грађана. 

Пажљиво је, каже, слушао говор америчког председника, а поразговарао је о њему и са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, са којим је имао билатерални сусрет у седишту УН, као и са представницима Сејшела, који у здању светске организације седе поред нас, а веома су нам важни, не само због односа у Унеску. 

„Председник сам мале земље и не могу да говорим све што о томе мислим, али могу да кажем да ћемо сваку реч председник Трампа анализирати. Видела се дубока, дубока подељеност око његовог говора у сали Генералне скупштине УН“, рекао је Вучић. 

„Све друго што би коментарисао нисам сигуран да би било у нашем интересу“, истакао је. 

Вучић је казао да је чуо данас неколико добрих порука, али и неколико за њега изненађујућих и тешких. 

„Анализираћемо озбиљно, данима и недељама ћемо радити Трамповом говору, као и на говорима неких других, да бисмо могли да пронађемо праве закључке за вођење српске политике у наредном периоду. Тих 45 минута говора ћемо анализирати наредних 45 дана да бисмо извукли поуке како да се понашамо у будућности и шта је то што је најбоље за нашу земљу“, закључио је он. 

 

Један коментар

  1. Nisu Trampove reci namenjene onima koje je pomenuo.Da im nesto moze i sme to bi vec ucinio.Trampove reci su namenjene upravo ovima koji nesmeju da ih komentarisu.Ovim malim koji se sklanjaju u misije rupe.Sad onb imaju alibi za sve odluke na stetu Srbije.
    1    0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *