ВРЕМЕ АМЕРИЧКЕ ХЕГЕМОНИЈЕ ЈЕ ПРОШЛОСТ

Пропао пуч у Венецуели, у току нова фаза обрачуна Каракаса и САД

Све што се догађа у Венецуели је последица глобалног нереда који је пресудно емитован из саме Америке. Каква је веза агресије на Венецуелу и настојања ове земље и држава БРИКС-а да се спречи даље паразитирање Америке на долару? Понашање Мадурове опозиције идентично понашању неолибералних опозиционара који су рушили Милошевића, само су услови и резултати другачији

Пуч у Венецуели, спонзорисан од Америке и њених западних савезника, пропао је. Неолиберална опозиција која је пре неколико месеци изашла из преговора са демократски изабраним социјалистичким властима, у нади да ће нередима изазвати пад председника Николаса Мадура, после уличног грађанског рата у коме је било више од сто жртава, поново се прошле недеље вратила преговорима.

Венецуела је објавила да ће убудуће обрачунавати цене нафте и горива у кинеској валути јуану. Како је саопштено у Каракасу, земља најбогатија нафтом у свету одлучила се на овај корак у настојању да ослободи народ од тираније долара.

Ове вести долазе само неколико дана после важних састанака светских лидера у Кини, где су на састанку државника БРИКС-а донете важне одлуке о глобалној „дедоларизацији“.

Истовремено се вуку други потези у Каракасу. „Дајмо шансу миру“, порука је народа Венецуеле и председника Николаса Мадура властодршцима у Белој кући.

Песма глобалне музичке звезде Џона Ленона, израсла у химну противника америчке агресије на Вијетнам са краја седамдесетих година прошлог века и антиратног покрета уопште, поруком владе у Каракасу поново улази у глобалну медијску арену, покушавајући да надјача какофоничне преовлађујуће звуке неподношљивог звецкања оружјем.

Ова песма је обележила нешто што се данас изучава као хипи покрет – медијски провоциран покрет који је омогућио да Америка, иако губитник у Вијетнаму, променом глобалне перцепције о себи, добије битку за вишедеценијску планетарну доминацију која је уследила – свуда, па и у Венецуели. Иронично је да ово Леноново дело сада постаје застава оних који теже да се ослободе те доминације. Али живот је комедијаш, данас и глобално.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *