У предвечерје новог шпанског грађанског рата

РЕФЕРЕНДУМ О НЕЗАВИСНОСТИ КАТАЛОНИЈЕ

Како се приближава одржавање спорног референдума о независности Каталоније, заказаног за 1. октобар, напетости расту. Док централне власти у Мадриду овај референдум сматрају нелегалним и противуставним, регионална каталонска влада инсистира на његовом одржавању. Снаге се гомилају на обе стране

Бројне су сличности између Словеније у зиму 1990. и Каталоније у јесен 2017. Као најбогатија, национално најхомогенија и културно-идентитетски најсвојственија, Словенија је убрзо после Титове смрти кренула путем сепаратизма у односу на остатак СФРЈ. Иако је имала висок степен самосталности и аутономије у оквиру федералне државе, Словенија се осећала спутано и искоришћавано. Исто је и са Каталонијом. Да не идемо даље у прошлост и помињемо каталонску верност хабзбуршкој круни у рату за шпанско наслеђе, или њихово мировање за Франковог живота и изненадно национално буђење по његовој смрти (иако је, мора се признати, језгро шпанског републиканског покрета било управо у Каталонији).

Сепаратистички покрет у данашњој Каталонији, попут оног у Словенији, предводе људи који би се најлакше могли подвести под либералне националисте и левичарске капиталисте. Као што су ондашњи сепаратисти у Словенији централне власти оптуживале за ауторитарност и потчињеност српском хегемону Слободану Милошевићу, тако се и данас каталонски сепаратисти боре против измишљеног непријатеља: ауторитарне и недемократске Шпаније. Ова измишљена Шпанија је земља у којој Каталонија нема високи ниво аутономије, готово незабележен у Европи, земља која се не сврстава у ред најнапреднијих демократија са највишим нивоом заштите и поштовања људских права. Измишљена Шпанија је као и некада Србија, односно Југославија – затуцана и неразвијена, а истовремено макијавелистичка и сурова. Слично као и у случају Словеније, али и балтичких република, постоје и најаве да би, у случају независности, Шпанци који живе на простору ове нове државе остали без каталонског држављанства.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *