Почетна / Култура / ТРГОВАЊЕ ГЕОПОЛИТИЧКИМ ПОЛОЖАЈЕМ

ТРГОВАЊЕ ГЕОПОЛИТИЧКИМ ПОЛОЖАЈЕМ

Зборник „Анатомија румунске политике“

На око сто страница ове књиге више аутора указује како је Румунија увелико закорачила у Србију: Одавно је на српској територији, румунизацијом Влаха, почела асимилација становништва Србије. Уз опробане методе и разна подмићивања, аутохтоне етничке скупине Влаха претварају се у Румуне. На тај простор заједно са румунском државом закорачила је и Румунска црква. О овим појавама не оглашава се српска држава, док Српска православна црква последњих година диже свој глас

Зборник радова „Анатомија румунске политике“ горки је напитак за све Србе који су живели у уверењу да од свих српских суседа са Румунијом, ако се изузму румунска својатања Влаха у Неготинској крајини, имамо најбоље комшијске односе. Када се склопе корице ове књиге, схвати се да се Румунија није баш најбоље понела према Словенима, а посебно Србима у Румунији. У време југословенске кризе за последњих четврт века, када су Срби и Србија пролазили кроз тешка историјска искушења, готово сви њени суседи настојали су да од тога извуку корист, а међу њима и Румуни. У последњих 25 година на територији источне Србије румунска држава и Румунска црква по добро осмишљеном плану настоје да етничкој скупини Влаха, али и свима који се изјасне да „имају влашке крви“, намећу румунско национално име, што је само први корак да се посегне и за територијом на којој Власи живе.

Овај зборник у издању Центра академске речи из Шапца, који је управо угледао светло дана, приредио је социолог проф. др Зоран Милошевић, иначе сарадник „Печата“, писац више од 40 књига, научник познатији у иностранству него код нас. Милошевић често приређује тематске зборнике у којима бројни истраживачи из Србије, али и света покушавају да одговоре на изазове са којима се последњих деценија суочавао српски народ. „Анатомија румунске политике“ је 25. такав зборник.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *