Почетна / Србија / Срби жедни крај извора

Срби жедни крај извора

Приватизација пијаће воде

Драматично упозорење министра за заштиту животне средине да поразна приватизација извора пијаће воде води у националну катастрофу, делује као вапај жедног у пустињи, који је свестан да иза заводљиве фатаморгане следи трагичан исход

У јеку овогодишњих незапамћених летњих врућина и суше, министар за заштиту животне средине Србије Горан Триван додатно је подигао температуру у интервјуу за „Политику“ изјавом да јесмо пред националном катастрофом због распродаје пијаће воде и да Србија „треба да нађе начин да врати власништво над продатим изворима пијаће воде“.

Србија, упозорио је, не располаже неограниченим количинама пијаће воде и не лежи на превише изворишта и резерви. Коментаришући загађеност пијаћих вода и продају извора странцима у протеклих десет и више година, Триван окривљује оне који су продавали изворе пијаће воде наводећи да се размере тих приватизација још не виде довољно, али да ће се праве последице осетити када настане доба несташице воде.

„Управо смо на прагу тог периода. Климатске промене су на делу и зато нас погађају поплаве и суше, што све заједно негативно делује на пијаћу воду. Они који су продавали изворе, продали су национални ресурс који представља питање нашег опстанка. Многи тренутни ратови у свету воде се управо због пијаће воде“, указао је Триван.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *