Скупа победа Ангеле Меркел

Експеримент који чини „друго полувреме“ немачких парламентарних избора напетим и веома неизвесним: Како избећи понављање избора, који би још више навртали воду (само)  на млин ултрадесничарске (ксенофобичне) Алтернативе за Немачку, и склопити владајућу коалицију од странака које раздвајају оштре програмске оријентације, лидерске сујете, страначке суревњивости и наглашени анимозитети

Ангела Меркел је, заиста, рођена под срећном (политичком) звездом: и кад губи – добија.

Никад унија конзервативаца после 1949. није забележила тако лош резултат на парламентарним изборима, као овога пута, 24. септембра, а опет је остварила „стратешки циљ“: Меркелова остаје на канцеларском трону и у наредном (рекордном) четвртом мандату.

Звезда заштитница (у њеном случају и „преводу“: интелигенција и прагматичност) пратила је, и чувала, Ангелу Меркел од самог старта неочекиване, испоставиће се, блиставе политичке каријере. И омогућавала јој (готово) немогуће. Сплетом неочекиваних, и срећних, околности, од анонимног активисте у једној, не превише утицајној странци, насталој на развалинама једнопартијског (комунистичког) система у Источној Немачкој (њен први политички ангажман) преко помоћнице званичног владиног представника за штампу (у Немачкој Демократској Републици, на издисају), ускочила је, као министарка, у владу „канцелара ујединитеља“ Хелмута Кола. И остала тамо, мењајући министарске фотеље (ресоре), два мандата. До краја Колове „вечите (шеснаест година) владавине“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *