РУСИЈА КАО ГЛОБАЛНИ ЗАШТИТНИК ХРИШЋАНСТВА

ВЕРА И ГЕОПОЛИТИКА У ОДНОСИМА МОСКВЕ И ВАТИКАНА

После историјског сусрета патријарха Кирила и папе Франциска фебруара прошле године на Куби деловало је као да је Ватикан постао свестан неопходности сарадње са руском црквом у циљу сопственог опстанка. Не без разлога, Ватикан данас управо у Москви, а не у неким западним престоницама, види заштитника хришћанства и то не само православног. Да ли су католици, међутим, спремни да се зарад те заштите одрекну свог експанзионизма?

Државни секретар Ватикана кардинал Пјетро Паролин завршио је дводневну посету Русији (22–24. августа 2017) демонстрирајући помак у развоју односа Москве и Ватикана, оцењују ватикански медији. С руске стране, председник Владимир Путин је рекао да се радило „о поверљивом и конструктивном дијалогу са Ватиканом“ и да се постепено реализују договори постигнути са папом Франциском. Председник Русије са државним секретаром Ватикана разговарао је, између осталог, о положају хришћана на Блиском истоку (Сирија и Јемен) и у Северној Африци, затим о ситуацији у Украјини.

Портал Министарства спољних послова Русије известио је и о разговору министра Сергеја Лаврова са ватиканским државним секретаром. У оквиру дијалога потписан је споразум о укидању виза за власнике дипломатских пасоша. Лавров је нагласио да је Москва „задовољна динамиком развоја дијалога са Ватиканом“, и да имају „блиске позиције у вези са многим савременим проблемима, укључујући став да је кризе потребно решавати преговорима, а не ратом“, те о питањима борбе против тероризма и екстремизма, развоја међуверског и међуцивилизацијског дијалога, снажења социјалне правде, као и улоге породице у друштву.

Ватикански медији посветили су велику пажњу посети Паролина Русији, где се (у Сочију) састао са Путином како би му представио могућности дијалога Ватикана и Москве, али и да би тако почео процес схватања природе геополитичких позиција Руске Федерације и Ватикана. Религија и политика се наслањају једна на другу и тешко је рећи где завршава једна а почиње друга, као и обратно. Ако се посматрају односи Русије и Ватикана, онда је дипломатска и дијалектичка полазна тачка две стране оно што се збивало и збива у Украјини и Венецуели, те је потребно оцењивати стање у две државе уз уважавање „јачања дијалога између Руске православне и Римокатоличке цркве који је успостављен после сусрета папе Франциска и патријарха Кирила на Куби, 12. фебруара 2016. године“. Овај догађај је према оценама италијанског листа Gli Occhi Della Guerra, „не само окончао раскол који је начелно почео 1448. године када је московски патријарх престао да зависи од Рима већ је и најавио неке елементе прворазредног значаја у двостраним односима између руског света и Ватикана“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *