Рушење Републике Српске III – трећа срећа

Из дубоко утемељених геополитичких разлога, ликвидација дејтонске Републике Српске била би неизоставно на дневном реду чак и да њено руководство води најпомирљивију и најкооперативнију политику. Баш такву политику у Македонији је водио Никола Груевски, па га то није поштедело насилне смене

Ни 2014. (рушење I), ни 2015. (рушење II), руководство Републике Српске није озбиљно схватило егзистенцијалну претњу себи и држави која му је на чување поверена, нити се обазирало на упозорења и савете. Ове године јефтином провлачењу дефинитивно је дошао крај. Време је стигло за горку жетву, наплату фриволности, аљкавости, неодговорности и упорног одбијања да се суочи са стварношћу и њеним импликацијама. Нажалост, цену за пропусте и погрешке неће платити само неспретни куратори Републике Српске него – потпуно незаслужено – и њен народ, као и држава за чију изградњу је народ жртвовао све најбоље што је имао.
Назовите то, ако хоћете, „трећом непријатељском офанзивом“, али само подразумевајући да их седам сигурно неће бити и да је ова вероватно одлучујућа и последња.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *