РАЗговор

Иво Висковић
АМЕРИКА НЕМА ПОЈМА

Србија, у овом тренутку, није спремна на признање косовске независности нити на орочавање тог процеса у наредних годину и по до две дана, како се то предлаже у извештају Института за студије људских права америчког Универзитета Колумбија. Не може се очекивати да Србија призна Косово у тако кратком времену. За тако нешто је неопходно много више времена, како они који то буду радили не буду кажњени за такав чин (…) Не схвата се, наиме, да је овде значајан део јавности и политичке елите искрено неспреман да компензује признање Косова за улазак у ЕУ. Истраживања јавног мњења то увелико показују. И није ту само реч о некима који профитирају од таквог става већ о искреним уверењима.
У тексту Србија није спремна да преда Косово за чланство у ЕУ, извор Данас/НС, 12. септембар 2017

Милош Ковић
ОНО ШТО НЕ БИСМО СМЕЛИ

Да мали не морају и не смеју да попуштају пред притисцима великих, показују и историографске студије које се баве знањима и предрасудама државника великих сила о страним, понекад врло далеким земљама о чијим судбинама су хтели да одлучују. Представе Бенџамина Дизраелија и Ота фон Бизмарка, кључних „доносилаца одлука“ на Берлинском конгресу (1878) о Србима и Балкану биле су, рецимо, смеса полузнања и предрасуда. Шта тек рећи о безбројним нижим службеницима ЕУ и САД, секретарима и комесарима, пред којима се данас до земље клањају наши политичари? Је ли њихова главна брига да помире људе на Балкану или да себи обезбеде следећу уносну позицију у бриселској и вашингтонској хијерархији?
Да ли заиста верујемо да је будућност наше деце преча овим људима него нама, Србима, Албанцима, Бошњацима или Хрватима? Да ли ћемо до мира доћи својим напором и способностима, у сарадњи са суседима, или просећи милостињу и молећи за подршку путнике-намернике угашених погледа, скромних знања и нечасних намера? Шта ће шовинисти, у чија једра данас дувају НАТО ветрови, чинити онда када се угаси моћ САД? Ми, Балканци, дуго памтимо и већ смо видели пад многих царевина, од Византије, преко Османског и Хабзбуршког царства, до Трећег рајха и СССР. Неке од њих смо управо ми Срби, са својим савезницима, послали на онај свет.
У тексту Смеју ли мали да попуштају пред великим?,
извор Политика/Стање ствари/НС, 13. септембар 2017

Жан-Клод Јункер
ГРАНИЦА ЗА ДРЖАВЕ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

До краја мандата садашње Европске комисије (2019. године) неће бити испуњени услови за улазак неке нове чланице – неке земље З. Балкана у чланство ЕУ. Идућих година ЕУ ће имати више од 27 држава чланица. А сваки пут за сваку нову државу чланицу ће морати да се у потпуности успостави правна држава и да темељне вредности ЕУ буду испоштоване, и то је апсолутни приоритет. То засад искључује улазак Турске у чланство ЕУ.
У вести Западни Балкан у ЕУ? Не пре 2019, извор Б92, агенције, 13. септембар 2017

Михаил Тјуренков
БЕЛА АМЕРИКА ЧИНИ МАЊИНУ

Бели хришћани већ чине мање од 50 одсто становника Сједињених Држава. Ову неутешну чињеницу за белу Америку објавила је америчка новинска агенција The Associated Press која се позвала на резултате истраживања Института за изучавање религија (PRRI). Ради се о антихришћанској тенденцији. Исти институт тврди да је дошло до великог пада процента белих Американаца који исповедају хришћанство. Јер, 1976. године је 81 одсто Американаца себе сматрало белим и хришћанима, а данас – после само четири деценије – их се једва 43 одсто сматра белим Американцима хришћанима.
У тексту Бели хришћани данас чине само 43 одсто становништва Сједињених Држава, извор Факти, 8. септембар 2017

Захар Прилепин
У КИЈЕВУ ЋЕ СЕ НЕШТО ОБАВЕЗНО СЛОМИТИ

Владимир Путин (нимало случајно, у Кини) изјавио је да ће Русија поднети резолуцију Савету безбедности УН о распоређивању мировних снага УН на линији разграничења у регион Донбаса у циљу осигурања безбедности особља ОЕБС.
Москва не крије своју заинтересованост да се замрзне конфликт у Донбасу на неодређено време. Док се у Кијеву за годину, три или пет дана нешто не сломи. А тамо ће се нешто обавезно сломити. Порошенко ће се свима попети на врх главе, затим ће свакако почети борба за власт, а тада… све опције ће бити на столу. У циљу замрзавања сукоба мировњаци ипак највише одговарају: Украјина већ две године на сваке две недеље подбада своју војску на повратак у Донбас, те, ако је икако могуће, како толкују по Кијеву, успут ће од силнога залета проклизати до Ростова. На сваких месец и по дана армија ДНР принуђена је да украјинске визионаре превентивно спушта на земљу. И спушта их.
У тексту Замрзавање Новорусије,
извор РЕН ТВ/Нови стандард, 7. септембар 2017

Тимур Блохин
У ВЛАДИВОСТОКУ СИЛИЦИЈУМСКА ДОЛИНА

Коришћење дигиталних технологија на Далеком истоку може да постане замајац за развој региона. Тренутно, Владивосток игра улогу капије пацифичког региона – преко овог града се успостављају контакти не само са земљама у комшилуку већ и са Аустралијом и САД. „Тренутно се преко Владивостокa успостављају контакти не само са земљама у комшилуку, и сада је Далеки исток пре свега важан са тачке гледишта логистике, али мислим да ће се ускоро у овом региону појавити нова ’Силицијумска долина‘“,уверен је директор „Сименса“ Дитрих Мелер. Руска Влада обезбедила је веома повољне услове за улагаче: формирана ја зона убрзаног развоја, као и зона слободне трговине, уведен је режим без виза за грађане 18 земаља.
У тексту Силицијумска долина бежи из Калифорније у Владивосток, извор Спутњик, 7. септембар 2017

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *