Печат недеље

Како је Бенон победио Трампа да би му помогао

Амерички популисти узвраћају ударац вашингтонској мочвари

У америчкој држави Алабама у уторак су одржани избори у оквиру Републиканске партије који ће имати снажан утицај на читаву америчку политичку сцену.
У овој, традиционално црвеној (боја републиканаца) држави гласало се за кандидата ове партије на предстојећим изборима за упражњено место у Сенату, што би било потпуно безначајно да се нису сударили кандидат читавог републиканског естаблишмента, вашингтонске мочваре дакле, Лутер Стрејнџ – кога су подржали и председник САД Доналд Трамп, и потпредседник Мајк Пенс, и лидер сенатске већине Мич Меконел – и Рој Мур, антисистемски кандидат који је имао подршку доскорашњег Трамповог главног стратега Стивена Бенона и њему блиских заговорника агенде захваљујући којој је Трамп и победио на председничким изборима, а уз то и изазвао наду свег слободног света да ће САД одустати од своје интервенционистичке спољне политике.
Рој Мур је у претходној каријери судије Врховног суда Алабаме, иначе, постао познат јер је одбио да из своје суднице избаци таблицу с Десет божјих заповести и противио се легализацији геј бракова упркос одлуци Врховног суда САД; на предизборним скуповима махао је револвером (правим) да би демонстрирао своју посвећеност Другом амандману на Устав САД који дозвољава поседовање и ношење оружја, а на гласање је у уторак дојахао на коњу и с каубојским шеширом на глави.
С друге стране, Лутер Стрејнџ, „створење из мочваре“ како су га назвали противници, бивши је лобиста који је наследио Џефа Сешнса у Сенату пошто је Сешнс постао врховни тужилац САД; Стрејнџ се тада докопао сенаторског места захваљујући томе што га је као привремену замену именовао донедавни гувернер Алабаме Роберт Бентли, пре него што ће бити осуђен за корупцију, и то у случају који је истраживао управо Лутер Стрејнџ, тада на функцији главног тужиоца државе Алабама.
Упркос томе што је естаблишмент у Стрејнџову кампању уложио више од 30 милиона долара, наспрам чак десет пута мање суме коју је на располагању имао Мур, Рој Мур је тријумфовао са чак 10 одсто више гласова. „Ко је суверен, народ или новац!“, ускликнуо је победоносно у изборној ноћи Стивен Бенон, наглашавајући да то није победа над Трампом већ, насупрот томе, победа која ће актуелном председнику помоћи да оствари свој предизборни програм.
Са своје стране, наравно путем Твитера, Трамп је Муру честитао на победи и пожелео му успех на сенатским изборима у децембру, уз поруку да ће он помоћи да Америка поново постане велика (Трампов предизборни слоган). Председник САД претходно је, додајмо, обрисао своје твитове подршке губитнику Стрејнџу.
Интересантан је био и коментар пораженог Лутера Стрејнџа, јер лепо одсликава збуњеност система (не)расположењем обичног народа: „Налазимо се у политичком окружењу с каквим се никада нисам суочио. Политичка мора и ветрови у овој земљи сада су веома тешки за навигацију, веома тешки за разумевање.“
Овакав исход гласања у Алабами имаће и шире последице. У новембру следеће године, наиме, Американци ће гласати за 33 (од укупно 100) сенатора, и већ се увелико и отворено најављује да Муров успех представља одскочну даску и за друге антисистемске, бенонистичке кандидате који ће на сличан начин покушати да дођу до републиканских номинација. Њихов пак успех створио би умногоме другачију равнотежу у Сенату, у чијем садашњем сазиву републиканци имају танку већину од 52 места, али је махом реч о припадницима естаблишмента који су се, од Трамповог избора, у више наврата показали наклоњенији демократама него агенди којом је актуелни амерички председник и њихов (формални) кандидат победио на прошлогодишњим изборима.
А први знак страха који се увлачи међу припаднике републиканског естаблишмента видео се ових дана, пошто је сенатор Боб Коркер из Тенесија, председавајући утицајног сенатског Одбора за спољне послове, иначе оштар критичар Доналда Трампа, најавио да се неће поново кандидовати када му 2018. буде истекао мандат…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *