Печат недеље

РАЗОТКРИВАЊЕ ЛЕГЕНДЕ

Један од најчувенијих светских редитеља Оливер Стоун имао је јединствену прилику да током неколико година интервјуише једну од најинтригантнијих светских личности, човека којег или мрзе или обожавају – Владимира Путина; Интервју смо управо гледали на РТС -у
Међу најчувенијим интервјуима у историји новинарства био је разговор који су у неколико дана у периоду од три недеље водили познати британски новинар Дејвид Фрост и најконтроверзнији амерички председник Ричард Никсон. Поред материјалног, обе стране у овом подухвату имале су врло јасан лични мотив. Никсон је желео да спере љагу са свог имена и отвори пут за свој повратак на политичку сцену, а Фрост да Никсона дефинитивно раскринка као лажљивца и исквареног политичара. Из овог дуела Фрост је изашао као победник пошто се Никсон излануо и индиректно признао умешаност у нелегалне радње око афере Вотергејт.
Славу овог интервјуа сада прети да засени разговор који је током неколико година са председником Русије Владимиром Путином водио оскаровац Оливер Стоун. Иако су оба интервјуа слична по високом профилу саговорника и по свеобухватним и темељним припремама, једна ствар их суштински разликује – за разлику од Фроста, Стоун није имао никакву намеру да Путина „раскринкава“ него да упозна његову личност, интиму. Због овога је Стоунов интервју, објављен овог јуна у јеку русофобне хистерије на Западу, наишао на низ критика у медијима главног тока, а његов аутор је често и исмеван.
Интервју подељен у четири дела пружа гледаоцима ексклузиван приступ председнику Русије, његовом радном окружењу и, што је још важније, увид у његове ставове о различитим геополитичким питањима које износи на искренији и непосреднији начин него што то обично чини. Стоуново дело баца светло на комплетну Путинову личност, његово порекло, позадину, харизматични карактер, његове хобије и мишљење и о неполитичким темама. У интервјуу Путин је изнео и свој концепт владања, основних принципа руске државности и погледе на руску олигархију, али и на своје претходнике попут Стаљина.
Најупечатљивији моменат у интервјуу, истовремено и онај у којем је јаз између америчког и руског погледа на свет најочигледнији, јесте када Стоун Путину поставља питање о борби током Другог светског рата и примећује да су се Руси борили до последње копејке. „Не! Руси су се борили до последње капи крви“, узвратио је Путин. Стоун, иако није типичан Американац и иако је много свеснији од већине свог народа, ипак није у стању да схвати, да допре до потпуне дубине руског карактера и онога што је за њих био тај рат.
На крају четврте епизоде Путин неочекивано пита Стоуна да ли су га некада у животу пребили. „О, да. Добио сам батине“, одговорио је редитељ. „Онда за вас то неће бити нешто ново, јер ћете пропатити због овога што радите“, узвратио је председник. И био је у праву. Стоун је у западној, а посебно у америчкој јавности прошао кроз „топлог зеца“ због начина на који је радио интервју с Путином. Што је с њим разговарао као са човеком, а не као са злотвором, што је желео да га прикаже онаквим какав јесте, а не онако како либерални естаблишмент жели да га види.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *