НИСАМ ВАМ ЈА САДАМ

ШТА ХОЋЕ КИМ ЏОНГ УН

Да ли је Ким Џонг Ун лудак који прети да читав свет одвуче у нуклеарни холокауст, или се иза његове ратоборности крије нешто друго? Може ли се његова одлука да упркос свему настави са развојем нуклеарног и ракетног оружја посматрати као увлачење САД у сукоб, или, управо супротно, одвраћање од рата?

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун нам из дана у дан доказује две ствари. Прво да је изрека „Глуп се учи на свом искуству, а паметан на туђем“ потпуно истинита, а друго да је Ким паметан. После судбине ирачког колеге Садама Хусеина, који је урадио све што је могао не би ли био „кооперативан“ и испунио захтеве западних силеџија, да би на крају завршио на вешалима, а његова земља у потпуном хаосу, Ким би био потпуни лудак уколико би кренуо путем Хусеина, Гадафија, Јушченка или било ког другог из дугачког низа државника који су мислили да се са силеџијом може постићи некакав договор и да ће се силеџија договореног придржавати.

Док су јурили човека који је наивно веровао да се са напасником може договорити и још наивније да ће се „партнер“ џентлменски придржавати договореног, представници Хашког трибунала и други грубијанови батинаши говорили су да је Радовану Караџићу срећа потребна сваког дана, а њима само једном. Ким је свестан и овога. Јасно му је да свакога дана мора да се брани како би избегао напад који би могао доћи само једном. За њега и његову земљу води се борба на живот и смрт, док је за све остале, посебно за главног хулигана, у питању само још један геополитички проблем.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *