КЊИГЕ КОЈЕ НЕЋЕМО ПРОПУСТИТИ: ПАРАДА БУДУЋИХ ХИТОВА

Нова издања српских издавачких кућа

Које су вредне наслове припремили издавачи Српска књижевна задруга, Службени гласник, Прометеј, Evro Book, Завод за уџбенике…

Mеђу новим насловима који ће бити представљени на овогодишњем Међународном сајму књига у Београду је и ново, проширено издање дела академика Василија Крестића Знаменити Срби о Хрватима, у издању Српске књижевне задруге. Према речима историчарке Софије Божић, ауторке опсежног предговора, у својој монографији проф. Крестић гради синтезу односа знаменитих српских државника, научника и књижевника према Хрватима и покушајима да се оствари сарадња и јединство два блиска, истојезична и словенска народа у другој половини 19. и почетком 20. века.
„Одличан познавалац ових раздобља и поднебља, са изванредним увидима у архивску грађу, литературу и периодику, Василије Крестић гради праве књижевно-политичке портрете десет најугледнијих Срба оног доба који су својим прегалаштвом настојали да помогну култури, разумевању, миру и слози хрватског и српског народа. Трајало је то од доба Илије Гарашанина, коме је посвећен први оглед, па преко Јована Суботића и Светозара Милетића – све до Слободана Јовановића и Јована Дучића. У завршетку и карактеру епохе потоње двојице видео се учинак труда и пружене руке њихових претходника: Светозар Марковић, Јован Јовановић Змај, Јаков Игњатовић, Димитрије Руварац, Јован Скерлић“, пише између осталог Софија Божић о Крестићевом делу.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *