Капетан Драган осуђен на 15 година

Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, осуђен је на 15 година затвора пред судом у Сплиту за ратне злочине над хрватским војницима и цивилима.

Васиљковић је проглашен кривим по две тачке оптужнице – злостављање затвореника на Книнској тврђави и напад на полицијску станицу у Глини.

Иначе, Васиљковић је прошле недеље током изношења завршне одбране одбацио све наводе из оптужнице: “Наведене злочине, који се спомињу у оптужници, нити сам починио, а нити су се они догодили”. Он је цео судски процес назвао “опсесивно фашистичким прогоном”, а на почетку процеса прошле године рекао је да се доживљава као бранитељ домовине Југославије, а не агресор.  Његова одбрана је тврдила да пред судом у Сплиту није имао непристрасно и поштено суђење, као и да је имао другачији третман јер је Србин. 

Тужилаштво је с друге стране тврдило да је у судском поступку, током којем је испитано више десетина сведока, доказало све оптужбе, односно да је Васиљковић као командант Јединице за посебне намене у саставу јединица САО Крајине починио ратне злочине 1991. у затвору у Книну, као и 1993. у Брушкој, код Бенковца.

Оптужница терети Васиљковића и да је током јула 1991. у Глини, у договору с командантом тенковске јединице ЈНА, израдио план напада на тамошњу полицијску станицу, као и на околна насеља. У оптужници се наводи и да су током напада оштећени и уништени цивилни објекти, хрватско становништво натерано на бег, опљачкана имовина и убијени и рањени цивили. 

Жупанијско тужилаштво у Сплиту подигло је оптужницу против Васиљковића почетком 2016, готово пола године након што га је Аустралија изручила Хрватској.  До хапшења је живео у Перту под именом Данијел Снеден и радио је као тренер голфа, а држављанин је Србије и Аустралије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *