ИКЕА за почетнике

Због чега нас продајни каталог славне компаније упућује на познату пословицу „Не суди о књизи према корицама“ и шта о савременој филозофији профита можемо сазнати управо из ове „Икеине“ књиге

Горепоменута свакодневна изрека упозорава нас да ништа није онако како изгледа, мада, понекад, може значити управо то – какве корице, таква и књига. У конкретном случају штиво има 330 страна на српском језику, односно 326 (плус 12) на немачком. Реч је о продајним каталозима компаније ИКЕА. Упркос обиму јасно је да то нису праве књиге, иако претендују да буду нешто више од пуких фотографија производа из понуде. Живописне слике намештаја и свих могућих кућних потрепштина, на фином папиру, гарниране су и причама: „Прави гламур за мало новца“, „Берлин је његова дневна соба“, „Анатомија хипо-крокодила“… Последња је омаж плишаној играчки произведеној и тестираној у Хо Ши Мину (Вијетнам), све како би посматрачу/читаоцу предочила да је наша планета заправо једна велика („Икеина“) дневна соба. Уз остале просторије (кухиња, купатило, ходник…) свуда исти и наизглед једнако доступни предмети, бар ако је судити према у длаку истим каталозима „Икее“ преведеним на различите језике будући да концерн, после недавног отварања дућана у Србији, располаже са округло 400 робних кућа распоређених од домицилног Старог континента преко Блиског истока и Северне Африке до пацифичке Азије и Северне Америке.

Случај је хтео да нам је допао у руке (тачније пронађен окачен о кваку улазних врата стана) „Икеин“ каталог приређен за српско тржиште, а убрзо је у поштанском сандучету освануо и његов немачки пандан, из аустријске „Икеине“ филијале. Одмах нам је запало за око да су каталози наизглед исти, али да се разликују с обзиром на валуту у коју су преточене цене. Исте смо путем интернета „укрстили“ са ценама у комшилуку, све пошавши од претпоставке да иста ствар – исто кошта. Претпоставка се показала нетачном – поређењем цена у нашој „Икеи“ са панданима у Хрватској и Аустрији, откривамо парадокс: цене јефтиних производа су углавном више у Србији, док су цене неких скупљих (и кабастијих) комада неретко нешто ниже. Али идемо редом.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *