ИДЕНТИТЕТСКА (ГЕО)ПОЛИТИКА

Ако се мења Устав, важно је да се не одбаци српски карактер наше државе, што грађански екстремисти траже. Међутим, Србију треба дефинисати и као матицу оних народа који је тако доживљавају. Буњевци, Шокци и Власи њу третирају као своју једину домовину, а изложени су асимилаторским ударима из иностранства

У духу коминтерновске политике слабљења српства које је доживљавано као темељ предратном Совјетском Савезу непријатељске Југославије, КПЈ се залагала не само за успостављање републичких (до 1935. и државних) граница међу југословенским народима и мањинама на штету Срба већ је заговарала и издвајање делова нашег националног корпуса у виду нових нација. Док је на тим основама после преузимања власти комадан спрски државни и етнички простор, супротно томе, систематски се деловало у правцу асимилације специфичних делова српског народа или пак вековима особених јужнословенских група од стране Хрвата и Македонаца (Срба на северу и западу Македоније, Срба католика, Буњеваца, Шокаца). Ми смо методама државног етно-менаџмента агресивно уситњавани док су други вештачки укрупњивани или чак и у целини конструисани (Црногорци, Муслимани). Србија је са почетком какве-такве националне обнове такву политику одбацила крајем 80-их година, иако се никада радикално није супротставила њеном мрачном наслеђу. С друге стране, Загреб и неки други регионални центри моћи настављају, чак и на подручју данас независне Србије, да нападно делују у складу са том политиком, на начин који у хрватском случају подразумева комбинацију (нео)титоизма и (нео)усташтва. У контексту тога се користе и могућности које ЕУ интеграције пружају за антисрпско, али и генерално национал-хегемонистичко деловање.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

 1. Avatar
  Ivan biondić

  Ако се мења Устав важно је да се не одбаци српски /HRVATSKI/ карактер наше државе, што грађански екстремисти траже. Међутим Србију /HRVATSKU/ треба дефинисати и као матицу оних народа који је тако доживљавају. Буњевци, Шокци и Власти /SRBI, TALIJANIi, ČESI …/ третирају као своју једину домовину а изложени су асимилатоским ударима из иностранства.

  NAČELO POLITIČKOG NARODA (= NACIJE)

  1. Spomenuti prijedlog (v. moto), dakako, obilježava suvremeno načelo glede konstituiranja tzv. političkog
  naroda (= NACIJA), pa tako ovdje Srba i incl. HRVATA.

  2. S tim u svezi Srbija i Hrvatska ušle su završnu (dramatičnu) etapu nacionalno-političke integracije,
  koju sustavno onemogućava (o) pozicijska koruptivno-klijentistička politnomenklatura.

  STOP PARTITOKRACIJI –
  SLOBODA SRPSKOJ I HRVATSKOJ NACIJI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *