Почетна / Култура / ФИЛМ НИЈЕ ИКОНА

ФИЛМ НИЈЕ ИКОНА

С оне стране видљивог на филмском платну

Да ли је филм делатност (и уметност) којој је потребно (и) хришћанско преосмишљавање и промишљање? Владимир Коларић, писац књиге „Хришћанство и филм“ („Отачник“ и „Бернар“, Београд, 2017), одговара на ова питања

Шта има Атина са Јерусалимом? Ово древно Тертулијаново питање у темељу је живе филозофске дебате која траје око два миленијума. Шта има Холивуд са Јерусалимом је условно речено питање које је покушао да истражи, те назначи правце за даље промишљање Владимир Коларић у својој књизи „Хришћанство и филм“. Овде Холивуд треба схватити као било који филмски студио јер се Коларић врло мало бави америчким филмом.

Ово и слична питања постављана су у безбројним варијацијама кроз црквену историју. Упитан је био не само садржај онога што се може апсорбовати, преосмислити – речју христијанизовати из света – већ и форма кроз коју се тако нешто може извести. Различити приступи „Атини“ Тертулијана и Августина (или Света три јерарха), иконоборачке распре, однос према античкој филозофији у византијском свету и Лутеров атак на Аристотела, на „оног кловна који је завео Цркву“ само су неки упечатљиви примери из онога што можемо назвати историјом хришћанске цивилизације.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *