Економска НАТО стратегија

Русија и Агрокор

Што се више случај „Агрокор“ ближи свом финалу, кроз већ донете судске одлуке, али и оне које се очекују, откривају се и главни разлози необичних мера хрватске државе, донетих мимо економских стандарда

Хрватска политика спасавања привредног гиганта „Агрокора“ као да се ослања на изреку: „Не секирајте се ако нешто крене лоше, увек може још горе.“ Питање је само да ли мере које се предузимају иду брже или спорије ка још горем. Иако би око дуга (до сада откривеног) од око пет и по милијарди евра главну реч требало да воде банке, држава Хрватска одлучила се за ванредну управу на челу са Анте Рамљаком, чија реч би у овом случају била и прва и последња.

Можда би „Агрокор“ и имао шанси за спас да је на челу привремене управе остао Антонио Алварез из фирме „Алварез и Марсал“, кога је руска „Сбербанка“, као највећи кредитор, поставила да санира пословање концерна. Међутим, према загребачким изворима, „случајно“ је у време преговора са повериоцима, који су били спремни да доделе нове кредите „Агрокору“ како би се спровело реструктурирање концерна, у хрватску владу „дотрчала америчка велепосланица у Хрватској“ Џулијета Волс Нојз, и то свега неколико сати пошто је на седници прихваћен „лекс Агрокор“ и послат у законску процедуру, када га потврђује и Сабор. Као да је велепосланица лично хтела да се увери да ће све ићи како је замишљено, пре свега да се из игре избаце Руси.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *