Почетна / Свет / Чекајући (четврти пут) Ангелу Меркел

Чекајући (четврти пут) Ангелу Меркел

Сигурна победа, не тако сигуран победник: Kонзервативци (демохришћани) ће очигледно убедљиво победити на недељним (24. септембар) изборима за Бундестаг, али је у склапању парламентарне (владајуће) већине могуће више опција, од којих је она са (још једном, трећом) репризом велике црно (конзервативци) црвене (социјалдемократе) коалиције најизвеснија

Чини се да великих непознаница, и неизвесности, пред недељне (24. септембар) парламентарне изборе у Немачкој, нема. Унапред се, готово са сигурношћу, може рећи да је победа конзервативаца, демохришћанске алијансе коју чине Хришћанско демократска унија (ЦДУ) Ангеле Меркел и њене „посестриме“ (баварске) Хришћанско социјалне уније (ЦСУ) Хорста Зехофера, загарантована. Све друго би било равно чуду. 

Иако уздрмани као професија, после кардиналних промашаја с брегзитом и Доналдом Трампом (испало је све супротно њиховим предсказањима) нешто поузданији, и обазривији, истраживачи јавног мњења у Немачкој саопштавају да главни ривали конзервативаца, социјалдемократе, које у јуришу на канцеларски трон предводи Мартин Шулц, осетно заостају, најмање (великих) петнаест процената. Све, дакле, говори да ће најважнији политички положај у земљи, канцеларски (председник републике је само протоколарно прва личност у држави), четврти мандат заредом, чврсто држати садашња „власница“ трона Ангела Меркел.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *