Борисав Челиковић – САГА О МОЋИ СРПСКИХ КОРЕНА

Наш циљ је да укажемо на корене који појединца повезују са прецима. Сведоци смо шта се данас дешава са српским ентитетом у пре свега у Црној Гори и Хрватској, затим и у Македонији, о Косову и Метохији да и не говоримо. Књиге из библиотеке Корени установљене пре више година у Службеном гласнику сведоче о ономе што је било и што јесте, сведоче да се не би заборавило, а неће се заборавити када је записано, каже у разговору за Печат приређивач ове библиотеке и главни уредник Гласникових лексикогарфских издања

Библиотека Корени, чији је уредник наш саговорник Борисав Челиковић, установљена пре неколико година у Службеном гласнику, дарoваће српској култури (у сарадњи са САНУ) више од 80 књига. Тако ће на једном месту бити сабране студије које су темељ за проучавање порекла српских породица и њихових миграционих кретања, обичаја којe су са собом доносиле у нове средине и ту их губиле или делимично сачувале. Првих 35 књига ове едиције посвећене су предеоним целинама које обухватају територију централне Србије: од Тимока и Старе планине на истоку, Саве и Дунава на северу, Дрине на западу, Рзава, Западне Мораве и слива река Нишаве, Пчиње, Јужне Мораве и Ситнице на југу. У поговору сваке књиге указује се на релевантне студије и расправе објављене у последњих пола века, с намером да се заинтересованом читаоцу олакша даље проучавање свог завичаја и предака, односно својих корена.

Борисав Челиковић добио је 2012. године специјално признање награде „Миле Недељковић“ за приређивање библиотеке Корени, која је и повод овог разговора и која отвара многе важне теме везане за очување нашег идентитета, традиције, културе, ближег познавања историје и сопствених корена.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *