Александар Вулин, министар одбране Србије – Нема интриге, мигови не касне

ИПАП споразум је највиши облик сарадње који може да постигне једна земља која није чланица НАТО-а. Баш као што имамо највиши облик сарадње и са ОДКБ-ом, а да нисмо чланица. Ту имамо званичан посматрачки статус

Српски министар одбране Александар Вулин ове среде није имао сасвим угодно пре подне. Најпре се састао с америчким амбасадором у Београду Кајлом Скотом, а одмах потом примио је у свом кабинету и новинара „Печата“. Разговарали смо о досадашњим реформама наше војске, о нашем односу с НАТО-ом и са Русијом, о миговима 29 које чекамо, а никако да нам долете, о Косову и Метохији и српском одговору на могући/извесни захтев наших западних пријатеља, а са таквим пријатељима шта ће нам непријатељи, да пристанемо на улазак Косова у Уједињене нације…

У прошлом броју „Печата“ аналитичар Љубан Каран оценио је да су реформе наше војске у прошлој деценији вршене у складу с НАТО интересима, а не нашим, и да је тим реформама ослабљена одбрамбена моћ наше земље. Како гледате на ту оцену?

Нема сумње у то, војска нам је значајно смањена. И не само што је смањена него су се у то време користиле све прилике да се њени оперативни капацитети униште. Уништен је огроман број тенкова и „стрела“, а реч је о једном од најефикаснијих пешадијских противваздухопловних система. Цео свет их купује, а ми смо их уништили.

Од 2000. до 2008. уништили смо више од 500 тенкова и хаубица, 220 оклопних возила пешадије, више десетина хиљада комада лаког наоружања, уништено је 1.200 „стрела“ тип 2, 1.100 противавионских топова, 26 вишецевних ракетних лансера М63. И нисмо набавили ниједан миг.

Наша званична стратегија у то време била је да Србија више никада неће ратовати. Онда се поставља питање, а шта ће ти војска?! Ако су веровали у ту причу, зашто нису укинули војску? А ако нису веровали, зашто су то радили?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *